II. Albert nem fogadta el a kijelölt belga kormányfő lemondását

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Bejelentette lemondását II. Albert királynak Elio Di Rupo, Belgium kijelölt miniszterelnöke. Az uralkodó egyelőre nemet mondott.

A királyi palota közleménye szerint az uralkodó egyelőre nem fogadta el a döntést, hanem arra kérte a kormányalakításban érdekelt hat pártot, hogy gondolkozzanak el a belpolitikai válság elhúzódásának súlyos következményein. A válság gyors megoldása mindenkinek érdeke lenne - emelte ki a közlemény.

Az országban a másfél éve tartott választások után először mutatkozott lehetőség életképes kormánykoalíció összeállítására, de a jövő évi költségvetésnek a nemzetközi pénzügyi piacok által is megkülönböztetett figyelemmel kísért kidolgozása Di Rupo közlése szerint kilátástalanná vált.

A kijelölt miniszterelnök a hét végi utolsó tárgyalásokat követően adott nyilatkozatában drámainak nevezte a kialakult helyzetet, miután a költségvetés ügyében nem tudott közös nevezőre jutni a liberálisokkal. A pártok nem tudták egyhangúlag eldönteni, miként szorítsák jövőre a költségvetési hiányt a bruttó össztermék (GDP) 3 százaléka alá, miközben az előrejelzések 4,6 százalékot vetítenek előre. Az országnak az elkövetkező években folyamatosan kellene dolgoznia a hiány lefaragásán, a külföldi eladósodottság mértéke az éves GDP száz százalékának közelében mozog hosszú ideje.

A tavaly júniusi belgiumi parlamenti választásokon a holland nyelvű északi országrészben, Flandria tartományban a szakadárok kapták a legtöbb voksot, míg a francia ajkú déli Vallóniában a szocialisták. Idén ősszel Di Rupónak végre sikerült egyetértésre bírnia a pártokat a brüsszeli és a Brüsszel környéki választókerület nyelvi határok mentén történő szétválasztásában, aztán az adóbevételek jelentős részének tartományi kézbe adásában, majd pedig a tartományi döntési jogkörök kiszélesítésében. Ezt követte október derekán a kormány összetételéről létrejött egyezség, ami után már csak a jövő évi büdzsé kereteit kellene közösen kialakítani ahhoz, hogy megkezdhesse munkáját az új kabinet. 

Bart De Wever, a flandriai választásokat megnyerő, nacionalista N-VA párt vezetője hétfőn felszólította a kereszténydemokratákat és a liberálisokat, hogy - összefogva az ő pártjával, kihagyva a szocialistákat - alakítsanak kormányt. Megfigyelők úgy vélekedtek, hogy egyre elkerülhetetlenebbnek látszik a rendkívüli választások kiírása.