Obama: nem blöff az amerikai támadás lehetősége Iránban

Obama: nem blöff az amerikai támadás lehetősége Iránban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Egy idő előtti támadás lehetővé tenné Irán számára, hogy az "áldozat" szerepét játssza el a nukleáris válságban, de ha Teherán nem hagy fel az atomfegyverhez jutás programjával, Amerika akcióba léphet - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök az Atlantic Monthly magazinnak adott, pénteken megjelent interjújában.

Az eddigi legkeményebb hangú nyilatkozatában, amely három nappal az előtt jelent meg, hogy Obama a Fehér Házban fogadja Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, az amerikai elnök figyelmeztette Izraelt és Iránt: vegyék komolyan azt a figyelmeztetést, hogy az Egyesült Államok esetleg akcióba lép az iráni nukleáris létesítmények ellen.

Utcakép Iránból
©

"Úgy gondolom, az izraeli kormány elismeri, hogy az Egyesült Államok elnökeként nem blöffölök" - hangsúlyozta Obama. Hozzátette: a józan politika szellemében ugyanakkor nem fogja körbehirdetni, hogy mik az amerikai szándékok. "Úgy gondolom, hogy mind az iráni, mind az izraeli kormány elismeri, hogy amikor az Egyesült Államok kijelenti: elfogadhatatlan, hogy Iránnak nukleáris fegyvere legyen, akkor komolyan gondoljuk, amit mondunk" - jelentette ki Obama.

Az elnök hétfőn fogadja Washingtonban Netanjahut, aki pénteken Kanadába érkezett. Az izraeli kormányfő a héten kijelentette, hogy az iráni nukleáris program a csúcstalálkozó középpontjában áll majd. Netanjahu jelezte, hogy kormánya minden opcióra készen áll Iránnal kapcsolatban, de Obama a pénteken megjelentetett interjújában figyelmeztetett az idő előtti fellépés lehetséges következményeire.

"Egy olyan időben, amikor nincs nagy rokonszenv Irán iránt és amikor az egyetlen valódi szövetségese (Szíria) a ring köteleinek feszül, akarunk-e olyan zavart, amelyben Irán áldozatnak tudná beállítani magát?" - tette fel a kérdést az amerikai elnök.

Obama szerint az Egyesült Államokat akkor is fontos nemzetbiztonsági érdek fűzné ahhoz, hogy megakadályozza Irán nukleáris fegyverhez jutását, ha Izrael nem lenne az iráni harag különleges célpontja.

Barack Obama kitért arra a súlyos veszélyre is, amit az okozna, ha az iráni nukleáris fegyver terroristák kezébe kerülne, és figyelmeztetett a nukleáris fegyverkezési verseny veszélyére "a világ legkevésbé stabil régiójában". Az amerikai elnök szerint az atomfegyver tovább bátorítaná Teheránt a terrortámadásokat végrehajtó csatlósai támogatására és védelmezésére, mert kevésbé tartana a megtorlástól.