Egymillió katona főnöke lett a Kedves Vezető fia

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kim Dzsong Un észak-koreai államfő vette át a kelet-ázsiai ország egymilliós hadseregének irányítását - jelentették be szerdán Phenjanban.

A decemberben elhunyt vezető, Kim Dzsong Il fiát nevezték ki a hadsereg főparancsnokának - jelentette az állami média két nappal azután, hogy állítólagos betegségére hivatkozva menesztették a hadsereg korábbi vezérkari főnökét.

Megfigyelők szerint a fiatal Kim Dzsong Un hét hónappal apja halála után igyekszik megszilárdítani hatalmát. Kinevezéséről állítólag kedden döntött több állami, párt- és katonai vezető.

Kim Dzsong Un 2010 szeptemberében kapta meg a tábornoki rangot, amit akkor annak jeleként magyaráztak, hogy őt választották ki apja utódjának a hatalomban.

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség hétfőn jelentette, hogy a Koreai Munkáspárt központi bizottságának politikai bizottsága vasárnapi ülésén egészségi állapotára hivatkozva felmentette minden tisztségéből az észak-koreai hadsereg vezérkari főnökét, Ri Jong Hót. Ri állítólag az egyik támasza volt Kim Dzsong Unnak, és 2009 óta volt vezérkari főnök. Emellett tagja volt a párt politikai bizottsága elnökségének, és alelnöki posztot töltött be a nagy hatalmú központi katonai bizottságban.

Kedden pedig arról számolt be a KCNA, hogy Hjon Jong Csol személyében új hadosztályparancsnokot neveztek ki.