Melegházasság, gazdagok adója: itt az amerikai demokraták programja

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Támogatásukról biztosították a melegházasságokat, az abortuszt és a gazdagok adójának növelését, ejtették viszont a Jeruzsálemre, mint Izrael fővárosára való hivatkozást az amerikai demokraták, akik elfogadták pártjuk választási platformját a kedden megkezdett elnökjelölő konvención.

A Moving America Forward (Amerika Előremozdítása) nevű platform élesen elüt a republikánusok hasonló dokumentumától, amelyet múlt héten haygtak jóvá. A demokraták támogatják a melegházasságok egyenjogúsítását és vissza kívánják vonni a házasság védelméről 1996-ban elfogadott jogszabályt, amely csak egy férfi és egy nő házasságát ismeri el törvényesnek.

A dokumentum szerint az amerikai kormánypárt támogatja az egyházaknak azt a szabadságát, hogy kormányzati beavatkozás nélkül döntsék el, miként kezeljék a házasságot.

A platform értelmében a nőknek joguk van a "biztonságos és legális" abortuszhoz, függetlenül attól, hogy azt képesek-e megfizetni. A demokraták elleneznek minden olyan törekvést, amely alá kívánja ásni ezt a jogot. Szerintük az abortusz olyan, hangsúlyozottan személyes ügy, amelynek a nő, valamint annak családja, orvosa és papja között kell eldőlnie, és amelybe politikus nem avatkozhat be.

A demokraták ellenzik az idősek egészségügyi ellátását biztosító kormányzati Medicare programnak a republikánusok által szorgalmazott átalakítását. Meg kívánják óvni a nyugalomba vonult amerikaiak garantált jövedelmét attól, hogy az a privatizáció miatt ki legyen szolgáltatva a tőzsde szeszélyeinek. Rámutattak, hogy a programot évente csaknem 50 millióan veszik igénybe.

A platform támogatja az Obama-elnökség legfontosabb vívmányának tekintett egészségügyi törvényt, amely szerzői szerint csökkenti az ellátás költségeit.

A dokumentum szerint meg kell őrizni az évi 250 ezer dollárnál kisebb jövedelemmel rendelkező családok adókedvezményeit. A demokraták azt állítják, hogy egy "tipikus család" 3 ezer dollárt takarított meg Obama elnökségének négy éve alatt. Obama pártja ugyanakkor azt kéri a leggazdagabbaktól és a nagyvállalatoktól, hogy "igazságosan" vegyék ki részüket a közteherviselésből.
A demokraták karcsúbb, ésszerűbb és fogyasztóbarát kormányzatot ígérnek.

A platform egyebek mellett az ígéri, hogy a szövetségi kormány 2015-re 100 ezer csökkent munkaképességű embert fog alkalmazni. A párt sürgeti a bevándorlási rendszer reformját is.
A demokraták programja támogatja, hogy gazdasági nehézségek miatt csökkentsék a katonai kiadásokat, ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a párt elkötelezett az amerikai globális vezető szerepet és nemzetbiztonságot szavatoló erős haderő fenntartása mellett. A platform megerősíti azt az elnök által a szövetségesekkel is elfogadtatott menetrendet, amely szerint 2014-ben be kell fejezni az afganisztáni csapatkivonást, valamint azt is, hogy az Egyesült Államok nem kíván állandó bázisokat fenntartani a közép-ázsiai országban.

A demokraták törölték a választási programjukról azt a négy évvel ezelőtt még egyhangúlag elfogadott kitételt, amelynek értelmében Izrael fővárosa Jeruzsálem. Melanie Roussel, a párt szóvivője szerint ugyanakkor az Obama-kormányzat továbbra is ugyanazt az irányvonalat követi, mint az 1967-es izraeli-arab háború óta minden amerikai kormány.