Kim Dzsongun kijelölte egy dél elleni támadás első célpontját

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Egy Dél-Korea elleni támadás első célpontja a vízi határ közelében, déli oldalon található Bangnjong szigete lenne. A sziget közigazgatásának vezetője a bejelentéstől nem esett pánikba.

Kijelölte Kim Dzsongun észak-koreai vezető azt a célpontot, amelyre országa elsőként sújtana le, ha fegyveres konfliktus bontakozna ki az egyre feszültebb viszonyban lévő két Korea között.

Kim a határ mentén fekvő katonai létesítményeket keresett fel hétfőn, egy időben a nagyszabású, éves amerikai–dél-koreai hadgyakorlat megkezdésével. A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség jelentése szerint ekkor közölte, hogy az első célpont a vízi határ közelében, déli oldalon található Bangnjong szigete lenne.

A sziget közigazgatásának egyik vezetője, Kim Junggu az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy a bejelentéstől nem estek pánikba, de igyekeznek minden eshetőségre készen állni. A szigeten körülbelül ötezren élnek, és több katonai létesítmény is működik ott.

Két és fél évvel ezelőtt Észak-Korea – amely vitatja az ENSZ által kijelölt tengeri demarkációs vonalat – már megtámadott egy déli szigetet, Jonpjongot a határövezet közelében, az incidensnek négy halottja volt.

Az elmúlt hetekben kiéleződött a feszültség a térségben, miután Phenjan ismét atomkísérletet hajtott végre, és erre a nemzetközi közösség újabb büntetőintézkedésekkel válaszolt.

Észak-Korea hétfőn megszakította a vöröskeresztes forródrótot a két ország között – bár későbbi közlések szerint maradt még lehetőség a közvetlen kommunikációra –, és semmisnek nyilvánította az ötven évvel ezelőtt kötött megnemtámadási egyezményt.

Dél-koreai védelmi tisztviselők kedden azt is elmondták, hogy Észak – vélhetően válaszul az amerikai–dél-koreai hasonló tevékenységre – átfogó hadgyakorlatra készül keleti országrészében. Ennek ellenőrzésébe szerintük Kim Dzsongun is bekapcsolódik.