szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fiatal építészeket támogat szenátori fizetéséből Renzo Piano olasz sztárépítész.

Fiatal építészek ötleteinek, projektjeinek támogatására ajánlja fel szenátori fizetését az olasz parlament felsőházába nemrég bekerült Renzo Piano sztárépítész. A világhírű építőművész, sok egyéb mellett a párizsi Beaubourg Központ és a legmagasabb európai felhőkarcoló, a londoni The Shard tervezője azután jelentette be ezt, hogy szerdán egyeztetett Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnökkel politikusi tevékenységéről.  

Szenátorként Renzo Piano egyebek közt a külvárosok rehabilitációjának és a meglévő közintézmények, például az iskolarendszer "megerősítésének" ügyét akarja felkarolni. Közleményben tudatta, hogy ebbéli tevékenységében számít fiatal építészek ötleteire, terveire, és az ő projektjeik megvalósulását segíti szenátori tiszteletdíjából. Piano szerint ez a legjobb módja annak, hogy "hazája szolgálatába állítsa tapasztalatait". Renzo Piano szerint a városok "valódi jövője" a peremkerületekben rejlik. 

Napolitano államfő augusztus 30-án nevezte ki örökös szenátorrá az építészt Claudio Abbado világhírű karmesterrel és két jeles tudóssal együtt. Az olasz alkotmány lehetőséget ad az államfőnek arra, hogy örökös szenátorrá nevezzen ki olyan olasz állampolgárokat, akik kiemelkedő érdemeket szereztek a szociális szférában, a tudomány vagy a kultúra világában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így növeld a sárkányodat: Moszkváról Pekingre helyezné át a keleti nyitás súlypontját Orbán

Így növeld a sárkányodat: Moszkváról Pekingre helyezné át a keleti nyitás súlypontját Orbán

Elmarad a budapesti nemzetközi tenisztorna, a szövetség szerint nem lehet biztonságosan megrendezni

Elmarad a budapesti nemzetközi tenisztorna, a szövetség szerint nem lehet biztonságosan megrendezni

A JP Morgan is ráfázhat a Szuperliga bukására

A JP Morgan is ráfázhat a Szuperliga bukására