Ukrán válság: az USA figyelmeztette Putyint

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felszólította az amerikai kormányzat szombaton Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy ne tegyen további olyan lépéseket, amelyek megrendíthetik Ukrajna stabilitását. Bejelentették azt is, hogy Joe Biden alelnök április 22-én Kijevbe utazik annak nyomatékosítására: az Egyesült Államok a demokratikus és egységes Ukrajnát támogatja. John Kerry külügyminiszter is újabb figyelmeztetést intézett Oroszországhoz.

Laura Lucas Magnuson, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője elmondta: Barack Obama amerikai elnök kormányzatát nagyon aggasztják a kelet-ukrajnai városokban zajló események, amelyek megítélésük szerint a Krím orosz bekebelezése előtti történésekre emlékeztetnek. Mint fogalmazott, a térségben "oroszbarát szakadárok - érzékelhetően Oroszország támogatásával - erőszakra és szabotázsra buzdítanak, és az ukrán állam destabilizálásán dolgoznak".

A szóvivő "a stabilitást veszélyeztetető erőfeszítések abbahagyására" szólította fel Putyint, és óva intett attól is, hogy Moszkva újabb katonai beavatkozást hajtson végre. A Biden-látogatásról szóló közleményből kiderül, hogy annak középpontjában a nemzetközi közösség Ukrajna támogatására szolgáló erőfeszítései állnak. Az alelnök az ukrán vezetéssel és civil szervezetek vezetőivel is találkozik. Joe Biden lesz a legmagasabb rangú amerikai tisztviselő, aki a válság kirobbanása óta ellátogat az országba. John Kerry külügyminiszter március elején járt Ukrajnában.

Az amerikai külügyminisztérium megerősítette, hogy Kerry szombaton ismét beszélt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval telefonon. Arra figyelmeztette őt, hogy "újabb következményei" lesznek, ha Oroszország nem vonja vissza csapatait az ukrán határ közeléből. A nyilatkozó külügyi illetékes mindazonáltal nem részletezte, hogy Kerry milyen további szankciókkal fenyegette meg Moszkvát. 

Az orosz külügyminisztérium már órákkal korábban beszámolt a telefonbeszélgetésről. A moszkvai közlemény szerint Lavrov is figyelmeztette Kerryt, mégpedig arra: ha a kijevi vezetés erőt alkalmazna Délkelet-Ukrajnában, az meghiúsítaná az ukrán válsággal kapcsolatos együttműködés jövőjét, beleértve a Genfben tervezett négyoldalú találkozót is. Lavrov úgy értékelte, hogy az ukrán vezetés "képtelennek bizonyul felelősen kezébe venni az ország sorsát".

Szombaton Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár maximális visszafogottságra és a rendezés érdekében történő párbeszédre szólította fel az ukrajnai válság minden szereplőjét. A világszervezet vezetője hangsúlyozta, hogy senki érdekeit nem szolgálják a további zavargások. Éppen ezért arra szólította fel az érintett feleket, tegyenek meg mindent a feszültség csökkentése, a törvények tiszteletben tartása érdekében. A főtitkár egyben kiemelte, hogy a feleknek sürgősen építő jellegű párbeszédet kell kezdeniük a feszültség csillapítására, a véleménykülönbségek feloldására. Hozzátette, hogy az ENSZ kész teljes mértékben támogatni a válság békés megoldását.