Visszatértek az emberek a rommá lőtt szíriai városba - fotók

Visszatértek az emberek a rommá lőtt szíriai városba - fotók

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megkezdődött a szíriai Homszban az aknamentesítés, az elmenekült lakók is lassan visszatérnek. Csütörtökön a felkelők két év harc után kivonultak és a szíriai kormányerők vették ellenőrzésük alá a várost.

Talál el-Barázi, Homsz kormányzója azt mondta, hogy a városban már "nincsenek fegyveresek és harcosok", a mérnökök megkezdték az utcákat ellepő aknák hatástalanítását. Ez utóbbi műveletben pénteken két katona meghalt.

Napközben korábban elmenekült homsziak százai érkeztek egykori lakhelyükre. A város romokban áll, és Hamídija kerületben, ahol elsőként kezdték el felszedni az aknákat, az épületek nagy része megsemmisült. Egy helyi ortodox metropolita pedig arról számolt be, hogy a homszi óvárosban legalább 11 templom semmisült meg.

©

Homszt a héten összesen 1200 felkelő és civil hagyta el buszokon a kormány és a lázadók egy héttel ezelőtti tűzszüneti megállapodásának értelmében. A megegyezés azután született, hogy a kormányerők körbezárták a várost, és a felkelők által ellenőrzött részben gyakorlatilag éhínség alakult ki.

Pénteken a múlt heti megállapodás egy másik részlete is teljesült, miután segélyszállítmányok érkezhettek két síita településre.

©

John Ging, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának műveleti igazgatója azt mondta pénteken, hogy a homszi tűzszüneti megállapodás Irán és Oroszország szíriai nagyköveteinek közbenjárásával jött létre. Moszkva és Teherán Bassár el-Aszad szíriai elnök legfőbb külföldi támogatói.

©

Megfigyelők szerint azzal, hogy az ország harmadik legnagyobb városa gyakorlatilag visszakerül a kormányerők ellenőrzése alá, Aszad jelentős politikai és katonai győzelmet könyvelhet el. A hadsereg befolyása erősödik az ország legfontosabb, nyugati felén, az elnök politikai hatalma pedig növekszik a június harmadikán esedékes elnökválasztás előtt.