szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Irán közölte szerdán, hogy jelentősen növelni akarja urándúsító kapacitását, pedig az atomprogramjáról vele tárgyaló nyugati hatalmak éppen ennek csökkentését akarják elérni, mert attól tartanak, hogy Teherán atomfegyvert akar előállítani.

Irán szándékáról az ország nukleáris hivatalának vezetője, Ali Akbár Szálehi beszélt, nyilvánosan az eddigi legrészletesebben. Nyilatkozata azt is érzékeltette, hogy milyen nagy akadályok állnak azelőtt, hogy a nagyhatalmak és Németország képviselőivel a kijelölt július 20-i határidőig megállapodjanak. A teheráni külügyminisztérium szóvivője megjegyezte: lényegi különbségek vannak a tárgyalófelek között. 

Irán úgy kezdte el tavaly a tárgyalásokat, hogy több mint 9000 urándúsító centrifugája működött, és körülbelül 10 ezer állt készenlétben. Az Egyesült Államok ennek csak töredékét fogadja el, ha Teherán ragaszkodik ahhoz, hogy a jelenleginél nagyobb teljesítményű centrifugákat akar üzembe állítani. Washington azt szeretné, ha a megállapodás szerint mennyiség utána évtizedekig nem nőne.

Szálehi azonban azt mondta az IRNA hírügynökségnek nyilatkozva, hogy Irán a következő nyolc évben olyan szintre akarja növelni az urándúsító programot, hogy ahhoz 190 ezer centrifugára lenne szükség a most működő típusból. Ezzel érne fel 8000 nagyteljesítményű új centrifuga.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A válságban Brüsszel is engedékenyebb, amit Orbán is kihasznál a haverok javára

A válságban Brüsszel is engedékenyebb, amit Orbán is kihasznál a haverok javára

Radar 360: Orbán szerint csak az oltásokkal jöhet vissza a béke

Radar 360: Orbán szerint csak az oltásokkal jöhet vissza a béke

Timothy Garton Ash: Lengyelország magyar recept szerint számolja fel a demokráciát

Timothy Garton Ash: Lengyelország magyar recept szerint számolja fel a demokráciát