A kurdok visszafoglalták a moszuli gátat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/AFP/AP/ITAR-TASZSZ

Az amerikai légierő támogatásával a kurd erők vasárnap visszafoglalták az Iszlám Állam (ISZ) fegyveresei által két héttel korábban megszerzett moszuli gátat - jelentették helyi kurd források.

"A moszuli gát teljes mértékben felszabadult" - adta hírül az AFP hírügynökségnek Ali Avri, az iraki kurdok legfőbb pártjának képviselője. Avri arról is tájékoztatta az ügynökséget, hogy a kurd harcosok Tal Kajf település irányába haladnak, s céljuk Moszul város visszafoglalása.

 Vasárnap amerikai harci gépek és drónok tizennégy légicsapást hajtottak végre Észak-Irakban a stratégiai jelentőségű gát térségében, hogy segítsék a kurd erőket a létesítmény visszafoglalásában az Iszlám Állam (ISZ) dzsihadista fegyvereseitől - jelentette be a közel-keleti és a közép-ázsiai térségért felelős amerikai középső parancsnokság (Centcom).

A hadművelet során az iszlamisták több páncélozott járművét, páncélozott személy- és csapatszállító harcjárművét és egy ellenőrző pontját sikerült megsemmisíteni  - áll a közleményben. Az AP szerint most először jelentették be, hogy szárazföldi támaszpontról feszálló amerikai gépek is részt vettek az észak-iraki hadműveletben.  A Tigris folyón emelkedő, stratégiai fontosságú létesítményt az iszlamisták tizenegy nappal korábban kerítették hatalmukba. Ez a gát a legnagyobb az országban, és ez teszi lehetővé, hogy a térség legnagyobb részét elláthassák vízzel és árammal. Ninive tartomány nagy kiterjedésű területeinek az öntözése is ettől a létesítménytől függ.
    A gát teljes visszafoglalásáról vasárnap estig csak az AFP adott hírt, egyelőre más forrás ezt nem erősítette meg. Az EFE azt írta, hogy a kurd erők vasárnap - ugyancsak amerikai légi támogatással - elfoglaltak két, keresztény többségű települést Ninive tartományban, ez az akciójuk része volt a szombaton a moszuli gát elfoglalásáért indított offenzívának.