Megbénították az EU fővárosát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Több tízezren vonultak Brüsszel utcáira csütörtökön, hogy tiltakozzanak a nemrég hivatalba lépett belga kormány tervezett megszorításai ellen.

A szakszervezetek által szervezett demonstráción egyebek mellett a közszolgáltatásokon való spórolásra, a jelenleg 65 éves nyugdíjkorhatár 67 évre emelésére és az inflációkövető béremelések jövő évi befagyasztására vonatkozó kormányzati tervek ellen emelték fel hangjukat.

Az egyik belga hírügynökség a brüsszeli rendőrségre hivatkozva azt írta, hogy a megmozduláson nagyjából százezer ember vett részt. A hatóságok korábban 80, a szervezők 100 ezer emberre számítottak. 

A demonstráció miatt az Európai Unió intézményeinek is otthont adó belga fővárosban megállt az élet, a forgalom és a felszíni tömegközlekedés megbénult, a metróban hatalmas tömeg alakult ki. Kisebb összetűzések is történtek a hatóságok és a tüntetők között, a rendőrség könnygázt is bevetett.

Ez volt az első jelentős tüntetés azóta, hogy október 11-én hivatalba lépett Charles Michel jobbközép kormánya, amelynek fő célkitűzései, hogy kiegyensúlyozza az ország költségvetését és – egyebek mellett az adójogszabályok lazításával – növelje a vállalkozások versenyképességét.

A szakszervezetek azzal vádolják a kabinetet, hogy tervezett takarékossági intézkedése aránytalanul súlyosan érintik a munkavállalókat, a közszolgáltatásokon való spórolást pedig a társadalom egésze meg fogja sínyleni. A szakszervezetek a következő egy hónapra további megmozdulásokat ígértek a kormány tervei ellen, december 15-ére pedig általános sztrájkot hirdettek a megszorítások miatt.