Líbiában lelőttek két újságírót, Szíriában lefejeztek egy imámot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Két tunéziai újságírót ölt meg Líbiában, Szíriában pedig lefejezett egy imámot az Iszlám Állam dzsihadista szervezet csütörtöki közlések szerint.

Iszlamista honlapokon közzétett, képeket is tartalmazó közleményében, amelyeken Szofien Surabi és Nadír Ktari fényképei is láthatók, a csoport azt állítja, hogy "beteljesítette Allah törvényét" a szeptember 9-én a kelet-líbiai Adzsedabjában eltűnt két tunéziai újságírón. A képek hitelességét az AFP független forrásból nem tudta megerősítetni, a tunéziai hatóságokat a francia hírügynökség egyelőre nem tudta elérni.

Közleményében a csoport azzal vádolta a két újságírót, hogy "egy, a vallás ellen küzdő műholdas televízió" munkatársai. Az egyik fényképen a két fiatal férfi elfogásakor látható, gyakorlóruhás, maszkos férfiak oldalán. A negyedik, "Allah törvényének Surabival és Ktarival szemben történő alkalmazása" aláírású felvétel rosszul kivehető, feltehetően egy térdelő férfit ábrázol, akire rálőnek.

Szofien Surabi aktív blogger volt a tunéziai forradalom idején, társa, Nadír Kteri fotoriporter.

Szíriában a szélsőséges iszlamista csoport egy imámot fejezett le, akit azzal vádolt, hogy "megsértette Istent" – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). Az OSDH közleménye szerint az IÁ csütörtök hajnalban fejezte le Abu Hujut falu mecsetjének imámját Haszaka város közelében. A férfit azután fogták el, hogy az IÁ kivégzéseiről készített videofelvételek láttán "sértő megjegyzéseket tett Istenre, aki mindezt megengedte" – mondta Rámi Abder-Rahmán, a szíriai emigráns szervezet vezetője.

Az OSDH szerint az imám három fia az IÁ fegyverese, és most először végeztek ki vallási személyt ezzel a váddal.

A radikális iszlamista szervezet rendszeresen tart kivégzéseket az általa ellenőrzött szíriai és iraki területeken.