Bécs 60 millió eurót ad szíriai segélyprogramokra

Bécs 60 millió eurót ad szíriai segélyprogramokra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Ausztria mélyen a zsebébe nyúl, hogy Szíriában menekülteket támogasson.

Ausztria mintegy 60 millió eurót ajánl fel idén különböző, a menekülteket helyben támogató segélyprogramokra, elsősorban a szíriai menekültek megsegítésére - közölte az osztrák kancellári hivatal. A bécsi kancellária egyúttal bejelentette, hogy az országot Werner Faymann szociáldemokrata (SPÖ) kancellár képviseli majd a csütörtöki, Londonban tartandó szíriai adományozó konferencián.

A mintegy 18,7 milliárd forintnyi osztrák felajánlás legnagyobb részét az Európai Unió szíriai válságalapjának (Madad Alap), valamint az ENSZ menekültügyi főbiztosságának (UNHCR) és az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) juttatják. Emellett 750 ezer eurót (mintegy 234 millió forint) az UNICEF (az Egyesült Nemzetek Gyermekalapja) libanoni programjának utalnak majd. A kancellárnak szóvivője ugyanakkor nem tudta megmondani az APA hírügynökségnek, hogy az említett segélyek mekkora része újonnan jóváhagyott összeg. A kancellári hivatal a bejelentéssel kapcsolatban idézte Werner Faymann kijelentését, amely szerint ha az osztrák segélyek révén sikerül enyhíteni a menekülés kiváltó okait Szíriában és a környező országokban, "az további fontos intézkedés lesz a menekültek számának csökkentésében".

©

A csütörtöki londoni konferenciát Faymann kancellár az európai migránsválság kezelésére is fel akarja használni, egyebek között találkozni szeretne David Cameron brit kormányfővel, Angela Merkel német kancellárral és Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel is - közölték.