Egyáltalán nem egyedi eset, ami a világhírű fotón látszik

Egyáltalán nem egyedi eset, ami a világhírű fotón látszik

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI

Egy helyi aktivista szerint naponta tucatnyi sorstársa lesz Omrannak, annak a négyéves kisfiúnak, akiről egy aleppói légitámadás után készült fénykép, ahogy véresen, sokkosan ül egy mentőautóban.

A világot bejárt fényképen, egy aleppói mentőautóban ülő, sebesült, sokkos kisfiú esete nem egyedi, naponta több tucat ilyen van az ostromlott észak-szíriai városban - mondta el vasárnap egy helyi segélymunkás a dpa német hírügynökségnek. A képen a kisfiú nem sír, csak a lencsébe néz és várja, hogy mit fognak vele tenni a felnőttek ezután. A fotó pillanatok alatt elterjedt az interneten.

©

Az erőszak és a légicsapások, a halottak és sebesültek hozzátartoznak a keserű, mindennapi valósághoz. Jelenleg valószínűleg nincs most a világon kegyetlenebb hely, mint a szíriai Aleppó, amely a háború előtt az ország virágzó gazdasági központja és második legnépesebb városa volt.
"Naponta több tucat Omrán van Aleppóban" - mondja Ibrahim al-Haddzs, a szíriai ellenzékhez köthető segélyszervezet, a Fehérsisakosok egyik munkatársa, hozzátéve: Omrán és családja szerencsés volt, mert életben maradtak. A szervezetet már Nobel-békedíjra is jelölték Szíria civil lakosságának védelmére tett erőfeszítéseik miatt.

"Aznap éjjel kisgyerekek holttesteit húztuk ki a romok alól. Nekik nem volt szerencséjük, de az ő képük nem került a címlapokra és nem rázta meg a világot" - magyarázta Haddzs, aki szerint napról napra nehezebb a munkájuk. Sokszor ők maguk is veszélybe kerülnek. Eddig 47 fehérsisakos önkéntes vesztette életét munka közben, és csaknem százan megsérültek. Haddzs beszámolója szerint az is előfordult, hogy riasztást kaptak, és kollégája a helyszínen döbbent rá, hogy a szétlőtt ház, melyhez hívták őket, a sajátja; saját felesége és gyerekei hevernek holtan a romok alatt.
Közben egy fényképész, aki találkozott Omran családjával, arról számolt be, hogy az ötéves kisfiú tízéves bátyja, aki ugyanabban a légicsapásban sebesült meg mint öccse, szombatra rosszabbul lett és belehalt hasi sérülésibe.


A közösségi médiában pedig újabb kép igyekszik érzékeltetni, milyen sors várhat a szíriai gyermekekre, ha maradnak, vagy ha elmenekülnek háború dúlta hazájukból. A kép bal oldalán a vérző, poros, mentőautóban ülő Omrán szerepel, jobb oldalt pedig az a kisfiú, akinek megrázó képe tavaly került címlapokra világszerte. A hároméves Alan Kurdi holttestét Törökországban mosta partra a tenger szeptemberben. A kisfiú családja embercsempészek segítségével, gumicsónakkal akart Törökországból Görögországba jutni, de felborultak, és a kisfiú a tengerbe fulladt.

Hozzászólások