Földrengés volt Olaszországban, másodpercekig mozgott a föld Rómában is – fotók, videók

Földrengés volt Olaszországban, másodpercekig mozgott a föld Rómában is – fotók, videók

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

6,4-es erősségű földrengés volt Olaszországban szerda hajnalban, Perugia térségében – közölte az amerikai földtani intézet. Az olasz állami tévé szerint Rómában is másodpercekig mozgott a föld. Több helyszínről súlyos károkat jelentettek, eddig tíz halottról jött hír.

Cikkünk folyamatosan frissül.

A helyi idő szerint 3 óra 36 perckor bekövetkezett rengést Rómában is tisztán érezni lehetett. A földrengés pánikot keltett, a tűzoltóságot több százan hívták.

©

A közlés szerint a rengés fészke igen kis mélységben, mindössze 10 kilométerrel a földfelszín alatt volt. A földmozgás után a RAI állami televízió azt jelentette: Lazio és Umbria régió határán lehetett a földrengés epicentruma.

A 6,2-es erősségű rengés a fővárostól északra fekvő Rieti városát is érintette. A híradás szerint Rómában másodpercekig mozgott a föld.

Matteo Renzi miniszterelnök szóvivője a Twitteren azt közölte, hogy a kormány felvette a kapcsolatot a polgári védelmi hatóságokkal.

©

Az első, nagyobb rengés után nagyjából egy órával egy 5,5-ös utórengés is volt. Az amerikai földtani intézet első becslése szerint komoly károk keletkezhettek a térségben. Az olasz ANSA hírügynökség azt jelentette, hogy Ascoli Piceno és Amatrice városokban több épület összedőlt – írják a CNN oldalán.

Síró polgármester: Amatrice fele „nincsen többé”

Helyszíni közlés szerint súlyos károkat okozott a szerda hajnali olaszországi földrengés az ország középső részén lévő Amatrice városában, és többen megsérültek – jelentette az MTI tudósítója.

Sergio Pirozzi, Amatrice polgármestere a SkyTg24 hírtelevíziónak sírva mondta el, hogy a város fele "nincsen többé". Azonnali segítséget kért az épületek romjai alatt levő emberek kimentésére.

Elmondta azt is, hogy a város központi sétálóutcája megsemmisült. Tűzoltókra és helikopterekre van szükség – mondta. Hozzátette, hogy az Appenninekben levő település nehezen megközelíthető a bevezető utak omlása miatt is.

Fabrizio Curcio, az olasz polgári védelem vezetője "jelentősnek" nevezte a Közép-Olaszországot hajnalban megrázó, 6,2-es erősségű földrengést.

A RAI állami televízió szerint egy kis hegyi településről, a Marche tartománybeli Arqata del Trontóból két halottról érkezett hír reggel.

Accumoliban négy halálos áldozatot követelt a földrengés – közölte a Lazio régióbeli település polgármestere. A BBC híradása szerint eddig tíz halottról tudnak összesen.