A szlovák elnök beszólt Orbánnak - mi lesz veled, V4?

A szlovák elnök beszólt Orbánnak - mi lesz veled, V4?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kiska elnök azokról szólt, akiket nem az EU jobbítása érdekli, csak a saját hazai támogatottságuk, és képtelenek egy jó szót is szólni az EU-ról. Ők ugyanúgy ártanak az EU-nak, mint a gondok, hibák.

Rendkívül kritikusan szólt Orbán Viktor pozsonyi EU-s csúcs után kiadott nyilatkozatáról a szlovák elnök Andrej Kiska. Orbán tulajdonképpen egyedüliként fanyalgott a csúcson megfogalmazottakért (az olasz miniszterelnök Matteo Renzi is kritizálta az elérteket, de ő úgy vélte, túl kevés történt, nem történt elég előrelépés menekültügyben), és kárhoztatta, hogy az unió naiv és önsorsrontó menekültpolitikáját nem tudta megváltoztatni.

Most a nol.hu idézi Kiskát, aki szerint a hibák és gondok mellett azok a politikusok is ártanak az EU-nak, akik képtelenek egy jót szólni az unióról. "Miközben legtöbbször a megnyilvánulásaikkal belpolitikai célokat követnek, nem az EU jobbítása érdekli őket, hanem a hazai támogatottságuk, a soron következő szavazás eredményei. Ezért cinikusan leegyszerűsítik vagy éppenséggel felnagyítják a bonyolult részletkérdéseket."

A V4-ek többi vezetője mind értékelte az EU-csúcs eredményeit, azt, hogy az Orbánnal mondottakkal elentétben változik az EU menekültpolitikája, az unió nem erőlteti tovább a kötelező kvótát, s azokat az eszközöket, amelyekről nincs konszenzus. A csúcs napján a Politico épp arról írt cikket, hogy a V4-en belül több az eltérés, mind az egyetértés.

Hozzászólások