"Ez a vihar gyilkolni fog": már Amerikát fenyegeti a Matthew hurrikán

"Ez a vihar gyilkolni fog": már Amerikát fenyegeti a Matthew hurrikán

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Haitin megugrott a Matthew hurrikán halottainak száma: eddig 136 áldozatról tudnak – jelentette be a belügyminiszter helyi idő szerint csütörtök délben. A forgószél helyi idő szerint csütörtök estére vagy éjjelre elérheti a floridai partokat. Az Egyesült Államokban kétmillió embert sürgetnek, hogy meneküljenek a partvidékekről.

Az előző mérlegben még 35 halott szerepelt. Egyetlen településen, a szigetország déli felében lévő Roche-á-Bateau-ban ötvenen haltak meg, és minden elpusztult.

A forgószél több mint 20 ezer lakást súlyosan megrongált. Francois Anick Joseph belügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy az adatok csak részlegesek, mert délen egyes körzetekkel nincs kapcsolat, nem tudni, hogy ott mi a helyzet.

A Matthew pusztításának nyomai Haitin
©
©

A vihar északi irányba tart, és magyar idő szerint csütörtök este a Bahamákat ostromolta.

A természeti katasztrófa miatt a haiti hatóságok elhalasztották a vasárnapra tervezett elnökválasztást. Az ENSZ egyik szóvivője azt mondta, hogy az ítéletidő miatt legalább 350 ezren szorulnak segítségre Haitin.

Korábban négy ember halt meg a trópusi vihar miatt a Hispaniola szigetének keleti felét elfoglaló, szomszédos Dominikai Köztársaságban.

Közben egy újabb hurrikán alakult ki a térségben: az ötfokozatú skálán az első, tehát a legalacsonyabb fokozatba tartozó Nicole szélsebessége 130 kilométer körül mozog óránként, és enyhén erősödhet a következő 24 órában. A vihar a lakott települések közül a Bahamákhoz van legközelebb – közölte Miamiban az amerikai országos hurrikán központ.

Amerika felkészül

A Matthew hurrikán miatt kétmillió embert sürgetnek az illetékesek az amerikai déli szövetségi államokban, hogy meneküljenek a partvidékekről. A 4-es erősségű forgószél most még a karibi térségben tombol, de helyi idő szerint csütörtök estére-éjjelre már eléri a floridai partokat. Az amerikai Országos Hurrikán Központ szerint a szél sebessége elérheti az óránkénti 185-205 kilométert.

Négy szövetségi államban, Floridában, Georgia és Dél-Karolina egy részében valamint Észak-Karolina teljes területén már szerda óta rendkívüli állapot van érvényben, a  floridai kormányzó, Rick Scott csütörtökön kétóránként tartott sajtóértekezletet, és mindenkit a közeledő vihar veszélyeire figyelmeztetett.

"Ez a vihar gyilkolni fog" – mondta csütörtöki sajtóértekezletén a floridai kormányzó, és ismét felhívta az emberek figyelmét, hogy hagyják el a partmenti vidékeket, mert amikor a vihar lecsap, akkor már a mentők sem tudnak segíteni.

Vihar előtti csend Miami Beachen
©

Floridában, Georgiában és Dél-Karolinában az országutakon hosszú, tömött sorokban, lépésben haladnak az autók az egyes szövetségi államok belső vidékei felé. 2012 óta, amikor a Sandy hurrikán csapott le az Egyesült Államok keleti partvidékére, most rendelték el a legnagyobb arányú evakuálást.

Csütörtök déltől a  floridai repülőtereken már 1400 járatot felfüggesztettek, Miamiban, Fort Lauderdale-ben és Orlandóban lezárták a repülőteret. A nagyobb városokban, Miamiban, Palm Beachben, Orlandóban, Tampában kiürülőben vannak az élelmiszerboltok, és bár üzemanyagban egyelőre általában nincs hiány, már arról érkeznek jelentések, hogy Floridában sok benzinkútnál kifogytak.

Dél-Karolinában körülbelül 250 ezer ember már elhagyta a vihar fenyegette partvidékeket, és csütörtökön várhatóan további 200 ezer ember kel útra. Észak-Karolinában Pat McCrory kormányzó szintén sajtóértekezleten hívta fel a figyelmet arra, hogy ez a hurrikán különlegesen veszélyes lesz.

Valamennyi érintett szövetségi államban, a belső vidékeken, átmeneti menedékszállásokat rendeztek be, többségüket iskolaépületekben.