ENSZ-főbiztos: Háborús bűn Aleppó bombázása

ENSZ-főbiztos: Háborús bűn Aleppó bombázása

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Háborús bűncselekménnyel ér fel az észak-szíriai Aleppó ostroma és bombázása, amely számos polgári áldozatot követel – jelentette ki az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Zeid Raad al-Husszein videokapcsolaton keresztül szólalt fel a világszervezet Emberi Jogi Tanácsának ülésén. Aleppót "mészárszéknek" nevezte, és ismételten arra szólította fel a nagyhatalmakat, hogy tegyék félre nézeteltéréseiket, és utalják Szíria ügyét a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé.

"Mindannyiunkat kísérteni fog a nemzetközi közösség kollektív tétlensége, hogy megvédje a civileket és megakadályozza a vérontást" – jelentette ki Husszein.

Eközben szerte a világon számos templom csatlakozott annak a helsinki lutheránus közösségnek a példájához, amely úgy döntött, hogy naponta megkondítja harangjait az Aleppóért vívott csata polgári halálos áldozatainak emlékére.

A finn főváros kalliói evangélikus gyülekezete október 12-én – vagyis miután a tűzszünet lejártával fokozódni kezdett Aleppó felkelők uralta keleti részének bombázása – határozta el, hogy a gyászszertartásokhoz hasonlóan megkondítja a harangokat a szíriai városban dúló harcokban megölt civilekért. Finnországban is hagyományosan akkor szólalnak meg a lélekharangok, amikor a koporsót a szertartás után kiviszik a templomból.

©

 

©

A finnországi evangélikus egyház el is indított egy honlapot "Harangok Aleppóért" címmel, ahol felsorolják a szolidaritást vállaló közösségeket. A weboldal szerint mintegy 20 országból, köztük Magyarországról, sőt az Egyesült Államokból és Ausztráliából is több mint 500 templom jelezte, hogy október 24-ig, az ENSZ napjáig mindennap félreveri a harangokat. 1945-ben ezen a napon lépett hatályba az ENSZ alapokmánya, amely megtiltja a tagállamoknak, hogy háborúzzanak. A vallási közösségek azt akarják elérni, hogy a szíriai rezsim és az orosz légierő hagyja abba Aleppó bombázását.

©

"Mindannyian látjuk a pusztítást Aleppóban, de erőtlennek érezzük magunkat ahhoz, hogy segítsünk. A harangokkal hallatni akarjuk a hangunkat, és reményt akarunk nyújtani" – magyarázta Teemu Laajasalo, a kalliói egyházközség lelkésze.

Hozzászólások