Bihari Ádám
Bihari Ádám
Tetszett a cikk?

Donald Trump amerikai elnök kormányának prominensein lesz a világ szeme a hétvégén. A fényét vesztő Egyesült Államok partnerei és riválisai Münchenben annak a jeleit keresik majd, milyen biztonságpolitikára számíthatnak Washingtontól. Közben a NATO és Oroszország közötti pattanásig feszült helyzet rendezésével is meg kéne próbálkozni a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián. Szemben a magyar kormánnyal, a hvg.hu ott lesz a helyszínen.

"Európát az utóbbi években sikerült oldalvonalra szorítani" - mondja Norbert Röttgen, a német szövetségi parlament, a Bundestag külügyi bizottságának abban a videóban, ami a pénteken kezdődő müncheni biztonságpolitikai konferenciát harangozza be. Ezzel pedig nagyjából fel is vázolta a rendezvény egyik legfontosabb kérdését, visszakapszkodhat-e egy egységes Európa a világ legfontosabb döntéshozói szerepébe, vagy akár az egység is elveszhet.

A konferenciát 1963-ban szervezte meg először Ewald-Heinrich von Kleist-Schmenzin, a Hitler elleni merényletet szervező Stauffenberg-kör utolsó túlélője azzal a céllal, hogy párbeszéddel, diplomáciával kerülhessenek el az államok egy újabb világégést. A konferencia a 2000-es évekre egyértelműen központi eseménnyé vált a legfontosabb nemzetközi szereplők számára, ahol lehetőségük van két, vagy többoldalú informális találkozókat lebonyolítani, de egyben színpad is, ahol előadásaikkal megüzenhetik a világnak biztonságpolitikai doktrínáikat.

Fontos volt ez akkor is, mikor 2003-ban a német külügyminiszter így kommentálta az iraki háború megindítására citált indokokat: "Nem győztek meg", de ritkán volt annyira fontos, mint 2017-ben, amikor a NATO és Oroszország haderői farkasszemet néznek egymással a Baltikumban.

Bár az amerikai elnök nem lesz ott a konferencián (ami talán érthető, hiszen a biztonságpolitika meglehetősen érzékeny pontjává vált alig három hét elnökösködés után), az Egyesült Államok így is elég prominens stábbal képviselteti magát, hiszen ott lesznek a Trump-kormány legfontosabb tagjai: Mike Pence alelnök James Mattis védelmi- és John Kelly belbiztonsági miniszter. Ahogyan Münchenbe érkezik Trump egyik legfőbb republikánus kritikusa, John McCain, de előadást tart a CIA volt igazgatója David Petraeus is.

Németországot Angela Merkel, Oroszországot Szergej Lavrov külügyminiszter az EU-t Federica Mogherini, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, az Egyesült Királyságot Boris Johnson külügyminiszter, Franciaországot pedig Jean-Marc Ayrault külügyminiszter képviseli majd. A konferencián részt vesz még: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, António Guterres ENSZ-főtitkár, az ukrán és az afgán elnök, a kínai, a török, az izraeli, a szaúdi külügyminiszter, Bill Gates és Bono, a U2 énekese, emberjogi aktivista is.

München régóta nem volt annyira fontos esemény, mint 2017-ben lesz. Az egypólusú világrendszer szétesésének kezdetén, amikor az Egyesült Államok domináns világpolitikai pozícióját, az integráns Európát és a liberális demokrácia, mint abszolút modell követését több szereplő is fenyegeti (többek közt az Egyesült Államok maga is).

A találkozón viszont nagyjából kiderül, milyen irányba halad majd a világ az elkövetkező évben, vagy legalábbis milyen irányba szándékoznak irányítani azok, akiknek erre a Föld legtöbb lakójánál nagyobb ráhatásuk van. Ez nem utolsó szempont, amikor Magyarország határától alig több mint 1000 kilométerre Európa utóbbi évtizedeinek egyik legvéresebb polgárháborúja zajlik, ami nem mellesleg a nyugati berendezkedést megkérdőjelező orosz hatalom gyakorlópályája, ki tudja milyen éles helyzetre.

Talán éppen ezért is lehet jelzésértékű, hogy számos vezető megjelenése mellett miért nem megy el a magyar miniszterelnök, a külügyminiszter, vagy legalább a honvédelmi miniszter a világ legfontosabb biztonságpolitikai eseményére. (Adja magát a prompt válasz: "Minek, mikor Putyinnal már mindent megbeszéltünk?", vagy ahogy egy kommentelő is megjegyezte: "Orbán nem résztvevő lesz, hanem téma"). A miniszterelnök – aki egyre inkább a kétolalú megbeszélések hívének tűnik – úgy döntött, nincs szükség még miniszteri szinten sem képviselni az országot, vagy elsősorból tájékozódni az általa is oly szívesen emlegetett "új világrend" kialakulásának legfontosabb kérdéseiről.

A hvg.hu a helyszínről tudósít a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia legfőbb eseményeiről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!