Orosz és svéd harci gép pacsizott a Balti-tenger felett

Orosz és svéd harci gép pacsizott a Balti-tenger felett

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Veszélyesen közel repült a Szu-27-es a svédhez.

A svéd külügyi tárca szerdán közölte, hogy bekéreti az orosz nagykövetet, mert a Balti-tenger feletti nemzetközi légtérben egy orosz harci repülőgép megközelített egy svéd felderítő gépet.

Gunnar Vrang, a svéd külügyi tárca szóvivője szerint "a közeljövőben várható" tanácskozáson a többi között szót ejtenek arról is, hogy egy orosz Szu-27-es típusú harci repülőgép hétfőn szorosan megközelített egy svéd Gulfstream katonai felderítőt. A skandináv állam hadserege közölte: a két repülőgép közötti távolság nagyon kicsi volt.

Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter az orosz repülőgép magatartását elfogadhatatlannak és nem professzionálisnak nevezte. Hozzátette: az ilyen cselekményekkel "a komoly incidensek kockázata jelentősen megnövekszik".

Az orosz védelmi minisztérium egyelőre nem reagált, bár a tárcánál korábban ismételten leszögezték, hogy az orosz repülőgépek bevetései szigorú összhangban vannak a nemzetközi normákkal, és azok során nem sértik más államok határait.

A Balti-tenger térségében számos hasonló esetről tudni. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint a nap folyamán a NATO egy F-16-os vadászgépe megkísérelte megközelíteni a Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert szállító repülőgépet, de "elűzte" egy orosz Szu-27-es vadászgép. A múlt héten pedig JAS 39 Gripen típusú svéd harci repülőgépek kísértek Tu-160-as hadászati bombázókat a térségben.