Ausztria - a szélsőjobb újra kormányon

Ausztria - a szélsőjobb újra kormányon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az osztrák Néppárt vezetői koalíciós egyezségre jutottak a szélsőjobboldali Szabadságpárttal. Ha a két párt illetékes testületei is jóváhagyják a megállapodást, akkor a 31 éves néppárti Sebastian Kurz válik a világ legfiatalabb kormányfőjévé, s Ausztria lesz az egyetlen olyan nyugat-európai ország, ahol hatalmon van a szélsőjobb.

A koalíciós alku két hónappal a választasok után született meg. A megméretésen a Néppárt  szerepelt a legjobban, ám nem szerzett abszolút többséget. A Szabadságpárt egyszer, 2000-2005 között, már kormányzott Ausztriában.
A kormányprogram részleteit egyelőre nem hozták nyilvánosságra, a két tömörülés vezetői előbb az államfővel, Alexander Van der Bellennel tárgyalnak. Kurz részben a szabadságpártiak szavazóinak szóló üzenetekkel diadalmaskodott: az európai menekültútvonalak lezárását, s a bevándorlóknak adott juttatások megnyirbálását ígérte.

Európában több országban is megerősödött a szélsőjobb, ám megnövekedett népszerűségüket nem sikerült valódi hatalomra váltaniuk. Franciaországban Marine Le Pen nem nyerte meg a franciaországi elnökválasztást, s a holland Szabadságpárt sem került be Mark Rutte új kormányába.
Hozzászólások