Több tucat diáklányt rabolt el a Boko Haram

Több tucat diáklányt rabolt el a Boko Haram

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Eltűnt több mint 90 – egyes források szerint 111 – lány Nigéria északkeleti részében, ahol két nappal korábban a terrorszervezet megtámadott egy lányiskolát.

Dapchi falu bentlakásos iskolájába a 926 tanuló közül 815 tért vissza, a többieknek nyoma veszett – közölte szerdán Abdulmaliki Sumonu, Yobe szövetségi állam rendőrségi minisztere, aki szerint mindazonáltal eddig egyikükről sem sikerült hivatalosan megállapítani, hogy emberrablás áldozata lett.

A Reuters hírügynökség két forrásból úgy értesült, hogy 91 diáklány tűnt el.

Ha bebizonyosodik az emberrablás, ez lesz az egyik legsúlyosabb 2014 óta, amikor a Boko Haram több mint 270 diáklányt rabolt el Chibokból. Az eset felhívta a nemzetközi közösség figyelmét a kilenc éve tartó lázadásra, amelynek a következményeit az ENSZ a világ egyik legsúlyosabb humanitárius válságának nevezte.

Muhammadu Buhari nigériai elnök szerdán Yobe államba küldte a külügy- és a védelmi miniszterét, hogy derítsék fel a helyzetet – közölte Lai Mohammed tájékoztatási miniszter, aki szintén a helyszínre indult.

Egy szemtanú a Reutersnek elmondta, hogy látta, amint a lányok három gépkocsiban sírtak és segítségért kiáltoztak.

A Boko Haram dzsihadistái hétfő este érkeztek Dapchiba teherautókkal, egyesek nehézfegyverekkel, gyakorlóruhában – mondták szemtanúk. Egyenesen az iskolához mentek, szórványosan lövöldöztek, a diákok és a tanárok menekülni kezdtek. Többen a környékbeli bokrokban töltötték az éjszakát.

A Boko Haram iszlám kalifátus létrehozásán fáradozik Nigériában. A szervezet 2009-ben megkezdett lázadása óta több mint 20 ezren haltak meg, és kétmillió ember kényszerült otthona elhagyására Afrika legnépesebb országának északkeleti részében. A Chibokból elrabolt 270 diáklány közül mintegy hatvanan röviddel az emberrablás után kiszabadultak, többeket közvetítés útján engedtek el. Mintegy százan azóta is fogságban vannak.

Segélyszervezetek szerint a Boko Haram felnőttek és gyermekek ezreit rabolta el.

Hozzászólások