Szétszedi Macront a francia ellenzék azért, ami Magyarországon természetes

Szétszedi Macront a francia ellenzék azért, ami Magyarországon természetes

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Közpénzből történő pártpropagandával vádolja a francia kormányt az ellenzék a jövő májusi európai parlamenti (EP) választásokon való részvételre buzdító videoklipje miatt, amelyben feltűnik Orbán Viktor magyar miniszterelnök is. Az ellenzék szerint "hányingerkeltő" a film , amely a bevándorlással ijesztgeti a franciákat.

Pártpropagandával vádolják a francia kormányt az EP-választások kampányfilmje miatt

Az interneten egy hete látható félperces kampányfilmben - amelyet eddig több mint egymillióan néztek meg - a francia kormány az EP-választások tétjeiként a bevándorlást, az éghajlatváltozást, a munkahelyteremtést és az európai építkezést sorolja fel. Ez utóbbi részben látható Matteo Salvini olasz belügyminiszter és Orbán Viktor magyar miniszterelnök "Európa: unió vagy megosztottság?" felirattal. A klipet záró üzenet pedig az, hogy "2019 májusában Európa meg fog változni. Ön dönt, hogy milyen irányban".

A klipre elsők kötött reagált Matteo Salvini, aki szerint a francia kormány "madárijesztőként" használja őt az adófizetők pénzéből közzétett EP-választási klipjében. "Macron és barátai nagyon félhetnek. 2019-ben az őket kisöprő népek tavasza vár rájuk" - írta a Facebookon az olasz belügyminiszter.

Franciaországban a teljes ellenzék, bal és jobboldalon egyaránt kifogásolta, hogy a videó a kormánypárt üzeneteit közvetíti.

A jobbközép Köztársaságiak tisztességtelennek nevezték Emmanuel Macront, amiért közpénzből kampányol „egy propagandaklippel, amelyet olyan filmnek állít be, amely az állampolgárokat szavazásra buzdítja".

A szocialisták a médiahatósághoz fordultak, hogy tiltsák le a felvételt, annak költségeit pedig írják a kormánypárt, a Köztársaság lendületben kampányszámlájára.

Benoit Hamon, a 2017-es elnökválasztás baloldali jelöltje, a szocialistákról balra álló Génération.s nevű mozgalom vezetője „hányingerkeltőnek” nevezte a klip felvezetését, amely szerint a bevándorlást vagy kezelni, vagy elszenvedni kell.

Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés (korábbi Nemzeti Front) elnöke is "választási propagandának" tartja a klipet. Szövetségese, a Talpra Franciaország mozgalmat vezető Nicolas Dupont-Aignan pedig azt kifogásolta, hogy Emmanuel Macron "más államfőket sérteget" a felvételen.

Stanislas Guerini kormánypárti képviselő a France2 közszolgálati televízióban viszont semmi kivetnivalót nem talált a videóban. A politikus Matteo Salvini és Orbán Viktor szerepeltetéséről azt mondta:

„Vannak nacionalista, populista erők Európán belül, amelyek Európa szétrobbanását akarják".

A francia államfő az elmúlt hetekben többször hangoztatta, hogy szerinte a jövő májusi EP-választások a haladáspártiak és a nacionalisták közötti harc lesz, s ez utóbbi táborba sorolta az olasz belügyminisztert és a magyar miniszterelnököt. Egy csütörtöki lapinterjúban pedig "tisztánlátásra" és "ellenállásra" szólított fel a "nacionalista lepra" erősödésével szemben, amely miatt a jelenlegi európai politikai helyzet őt a két világháború közötti időszakra emlékezteti.

Hozzászólások