szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megkezdődött a Vlagyimir Putyin orosz államfő által beharangozott szuperfegyverek hadrendbe állítása: a napokban a Pereszvet nevű lézereszközt már eljuttatták a csapatokhoz, és néhány hónapon belül megérkezhetnek a hangsebesség többszörösével száguldó manőverező robotgépek, illetve rakéták is. Ezek ellen az USA sem tud védekezni.

„Azoknak mondom, akik az utóbbi 15 évben fűtötték a fegyverkezési versenyt, arra törekedtek, hogy egyoldalú előnyt szerezzenek Oroszországgal szemben, és igazságtalan szankciókkal akadályozzák az ország fejlődését: nem sikerült megzabolázni Oroszországot” – mondta még márciusban Vlagyimir Putyin, amikor bejelentette: hazája legyőzhetetlen fegyverek sorozatát fejleszti ki, s azok hamarosan hadrendbe is állnak.

Bár eleinte sokan úgy vélték, az államfői szavak mögött kevés a valóság, és a beszéd célja leginkább az, hogy az 1999 óta hatalomban lévő politikus további támogatást szerezzen a közelgő – és nagy fölénnyel megnyert – elnökválasztásra, mostanra kiderült: Moszkva annak ellenére is valóban erőltetett ütemben fejleszti fegyverzetét, hogy éves katonai költségvetése mintegy tizede az USA több mint hatszáz milliárd dolláros védelmi büdzséjének. Elsőként a középkori orosz hősről elnevezett Pereszvet lézerfegyver állt a napokban szolgálatba, ez pedig a csapatokhoz már tavaly eljuttatott eszköz egyebek mellett arra is alkalmas, hogy elrejtse az ellenség elől az orosz interkontinentális ballisztikus rakéták kilövő állásait.

Pereszvet
©

Az amerikai forrásokból is megerősített beszámolók szerint néhány hónapon belül megjelenhetnek az első olyan orosz manőverező robotrepülőgépek is, amelyek a hangsebesség ötszörösével száguldva közelítik meg célpontjukat. A hagyományos és atomtöltetek hordozására is képes fegyver ellen jelenleg senkinek sincs védelme: az amerikai riasztórendszerek nem képesek időben észlelni egy ilyen eszköz kilövését, a légvédelmi fegyverek számára pedig túl gyorsan haladnak. A hiperszonikus fegyvereket az orosz hadsereg már többször is tesztelte, s azok – még ha hadrendbe nem is állnak egy ideig – hamarosan megérkezhetnek a hadsereghez, hogy megkezdődjön az új rendszerek használóinak kiképzése.

Folynak a tesztek a Szarmat nevű nehézrakétával is, amely egyik előnye, hogy nagyon kis idő alatt gyorsul fel nagy sebességre, és ezért a korábbi rakétáknál jóval nehezebb megsemmisíteni. A Szarmat 10 tonna terhet képes célba juttatni, így 10-15 nukleáris robbanófej is elhelyezhető a hordozóeszközön.

De ott van az Avangard robotrepülő is,  amely akár húszszoros hangsebességre is képes, és izzó tűzgolyóként csap le a célpontokra. Ezeknél már befejeződtek a tesztek, orosz források szerint megkezdődött a sorozatgyártás is. „Minden versenytársunkat megelőztük, senkinek sincsenek pontos célzásra képes hiperszonikus fegyverei. Míg mások csak ott tartanak, hogy egy-két éven belül elkezdik a teszteléseket, mi már készen vagyunk” – mondta múlt hónapban Putyin elnök.

Az orosz hadsereg ugyancsak fejleszt nukleáris meghajtással működő, s ezért gyakorlatilag végtelen hatótávolságú manőverező robotrepülőket, valamint Poszeidon névre keresztelt, ugyancsak atomhajtású víz alatti drónokat, amelyek szintén alkalmasak hagyományos, illetve atomtöltetek hordozására. Utóbbi egyébként igencsak hatásos fegyver: a hajókról, vagy tengeralattjárókról indítható eszköz 150-180 kilométeres óránkénti sebességgel halad a víz alatt, és képes akár tízezer kilométeres távolságra is eljutni. A kikötők, vagy vízparti városok közelében felrobbantott, akár száz megatonnás atomtöltet 500 méter magas, radioaktív anyagokkal szennyezett hullámot indítana be, amely partot érve hatalmas és hosszú ideig ható pusztítást végezne.

A készülőfélben lévő új orosz fegyvereknek egyetlen hadsereg, még az amerikai sem lenne képes ellenállni.  Washingtoni források szerint az USA-ban gyors fejlesztésekkel igyekeznek helyreállítani az egyensúlyt. Az amerikaiak egyebek mellett az ugyancsak húszsoros hangsebességre képes ARRW (arrow/nyíl) nevű rendszert fejlesztik, amely várhatóan 2021-re juthat el az amerikai haderőhöz. Egy évvel később léphetne hadrendbe a Hiperszónikus Hagyományos Csapásmérő Fegyver, a (HCSW), más néven Hacksaw, amely ugyancsak többszörös hangsebességgel csapna le a célpontokra.

Miközben Oroszország előnyben van a hiperszonikus fegyverek terén, az idén az orosz hadsereget közel ezer új nagy értékű fegyverrel szerelték fel. A TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint a fegyveres erők egyebek mellett 11 harci gépet, öt helikoptert, 36 különböző radarállomást, valamint három hadihajót kaptak. Szergej Sojgu védelmi miniszter arról is beszámolt, hogy a haderő 2018 első félévében 1281 új épületet, illetve egyéb objektumot vett át, ami kétszer több, mint egy évvel korábban volt. Az év végéig pedig 3600-ra emelkedik az egy év alatt átadott új katonai létesítmények száma.

A helyzetet súlyosbítja, hogy miközben kiújulni és kiterjedni látszik az orosz-amerikai fegyverkezési verseny – az állítólagos orosz egyezménysértés miatt az USA bejelentette, felmondja a közepes hatótávolságú nukleáris rakétákat tiltó INF-szerződést – durvul a szavak szintjén vívott háború hangneme is. A közelmúltban például Kay Bailey Hutchison amerikai NATO-nagykövet beszélt arról, hogy az USA akár „ki is iktathatja” az INF-szerződést megszegő orosz rakétákat, amit Moszkvában úgy értékelték, hogy a NATO megelőző atomcsapást tervez Oroszország ellen. A válasz erre az volt, hogy megüzenték: Oroszország esetleg meg is változtathatja katonai doktrináját, amelynek értelmében az ország csak akkor használ atomfegyvert, ha nukleáris támadás éri. Akkor viszont – legalábbis Putyin szerint – olyan választ ad, hogy a támadónak arra sem marad ideje, hogy megbánja tettét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Világ

Oroszország lézerfegyvert állított hadrendbe

Az orosz hadsereg hadrendbe állította a Pereszvet nevű lézerfegyver-rendszert. A lézereszközről először Vlagyimir Putyin orosz államfő tett említést egy márciusi beszédében, amelyben azt is közölte, hogy országa hat jelentős támadó fegyverrendszer kifejlesztésén dolgozik.

MTI Tech

Lézerfegyvert szerel fel katonai repülőgépeire az USA – videón mutatjuk, hogyan működik

Az amerikai légierő az idén nyáron megkezdi egy lézerfegyver tesztelését – jelentette be hétfőn Jeff Stanley, a légierő tudományos és technológiai fejlesztéseiért felelős helyettes államtitkár a Pentagonban. A helyettes államtitkár azt is közölte újságírókkal, hogy a lézerfegyverrel felszerelt F-15-ös harci bombázó kísérleti repülései pedig a jövő nyáron kezdődnek.

Tömegével lehet rendelni O1G-s tárgyakat Kínából

Tömegével lehet rendelni O1G-s tárgyakat Kínából

“Van egy álmom” – ma lenne 90 éves Martin Luther King

“Van egy álmom” – ma lenne 90 éves Martin Luther King

Brexit: nem tesz új ajánlatot az EU, ehelyett saját polgárait nyugtatja

Brexit: nem tesz új ajánlatot az EU, ehelyett saját polgárait nyugtatja

Szegedi egyetemi ügy: "Nem mondtam, hogy az önkormányzat semmibe veszi az egyetemet"

Szegedi egyetemi ügy: "Nem mondtam, hogy az önkormányzat semmibe veszi az egyetemet"

Hajnalban is robbantottak és lőttek a tegnap megtámadott nairobi szállodában

Hajnalban is robbantottak és lőttek a tegnap megtámadott nairobi szállodában

Ott volt a nyugdíj pénteken a számlán – csak nem szóltak a nyugdíjasoknak

Ott volt a nyugdíj pénteken a számlán – csak nem szóltak a nyugdíjasoknak