szerző:
MTI

A feudális diktatúrát felháborítja, hogy egyesek "engedetlenségre bujtják fel" a szaúdi nőket.

Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter várta személyesen a torontói repülőtéren azt a 18 éves szaúdi nőt, aki állítása szerint elnyomó családja elől menekült el a hazájából.

Rahaf Mohammed al-Kunun egy kuvaiti családi vakációról szökött el múlt szombaton Bangkokba, ahol őrizetbe vették. Fogva tartása közben elbarikádozta magát egy szobában a repülőtéren, hogy onnan a közösségi médián keresztül kérjen segítséget. Néhány napos huzavona után végül Kanadába utazott tovább az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) védelme alatt.

Chrystia Freeland elmondta: az UNHCR úgy ítélte meg, hogy Kunun veszélyben volt Thaiföldön, és a kanadai kormány örömmel nyújtott gyors segítséget az ügyben.

A fiatal nő széles mosollyal szállt ki a repülőgépből szombaton egy Canada feliratú pulóverben és az UNHCR logóját viselő sapkában. Freeland újságírók előtt azt mondta: Kunun nem akar egyelőre kérdésekre válaszolni, de jól van, és nagyon boldog, hogy megérkezett új hazájába. A külügyminiszter megemlítette, a lány megjegyzést tett a hideg kanadai időre, de ő biztosította afelől, hogy ennél azért lesz melegebb is.

A kanadai bevándorlási hatóságok először is téli ruházattal látták el a fiatal szaúdi nőt, aki azt állítja, vannak ismerősei Torontóban, velük fog találkozni a hétvége során.

"Engedetlenség" miatt hisztizik a királyság

Kunun eredetileg azt tervezte, hogy Thaiföldről Ausztráliába megy tovább, ahová van érvényes vízuma, és ott menedékkérelmet nyújt be.

Végül azonban Kanadában lelt új hazára. Az észak-amerikai ország bekapcsolódása a globális figyelmet kapott ügybe tovább mélyítheti a Kanada és Szaúd-Arábia közti feszültséget. Tavaly augusztusban Szaúd-Arábia a belügyeibe való beavatkozás címén kiutasította Kanada rijádi nagykövetét, és egyben visszahívta saját képviseletvezetőjét a kanadai fővárosból, Ottawából. A lépést az váltotta ki, hogy a rijádi kanadai nagykövetség a Twitter-oldalára feltett üzenetben azt írta, nagyon aggódik az országban történt, az emberi jogi aktivistákat ért újabb őrizetbe vételi hullám miatt. Azóta Szaúd-Arábia megvált több kanadai beruházásától, és felszólította a Kanadában tanulmányokat folytató állampolgárait, hogy hagyják el az országot.

A szaúdi kormány mindeddig nem reagált az ügyre, és Kunun története az állami médiában sem jelent meg. Az Emberi Jogok Nemzeti Társasága nevű állami intézmény azonban bírálta azokat a módszereket, amelyeket egyes külföldi szervezetek és tisztségviselők alkalmaznak azzal a céllal, hogy "engedetlenségre bujtsák fel" a fiatal szaúdi nőket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tömeges elbocsátás Elon Musk cégénél, 600 embert tesznek lapátra

Tömeges elbocsátás Elon Musk cégénél, 600 embert tesznek lapátra

Súlyos vereséget szenvedett Theresa May a brit parlamentben, kérdéses, mi lesz a Brexittel

Súlyos vereséget szenvedett Theresa May a brit parlamentben, kérdéses, mi lesz a Brexittel

Ebből baj lehet: a legnagyobb rendszereket támadja és nagyon türelmes egy új zsarolóvírus

Ebből baj lehet: a legnagyobb rendszereket támadja és nagyon türelmes egy új zsarolóvírus

Három év alatt háromszorosára nőtt a lakásépítési kedv

Három év alatt háromszorosára nőtt a lakásépítési kedv

Leleplezték az új VW Passatot, de van egy szépséghibája

Leleplezték az új VW Passatot, de van egy szépséghibája

Péterfalvi: Szabályt sérthettek az ellenzéki képviselők az MTVA-székházban

Péterfalvi: Szabályt sérthettek az ellenzéki képviselők az MTVA-székházban