Vádemelés jöhet a hágai bíróságon a rohingyák deportálása miatt

Vádemelés jöhet a hágai bíróságon a rohingyák deportálása miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bangladesben vizsgálják a hágai bíróság tisztségviselői a vádemelés lehetőségét, bár Mianmar nem ismeri el a bíróság joghatóságát.

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) tisztségviselői Bangladesben vizsgálják a vádemelés lehetőségét a rohingyák Mianmarból történt állítólagos deportálása ügyében - közölte hétfőn Janghi Li, a világszervezet Mianmarért felelős emberi jogi jelentéstevője.

A jelentéstevő szerint az ICC csapata az esetleges eljáráshoz szükséges interjúkat végzi a mianmari muszlim kisebbség tagjaival.

A hágai székhelyű törvényszék tavaly szeptemberben indított előzetes vizsgálatot a rohingyák Mianmarból történt kényszerű kitelepítésének ügyében annak megállapítására, hogy az megvalósít-e háborús, vagy emberiesség elleni bűncselekményt. A dolgot bonyolítja az is, hogy Banglades az ICC tagja, Mianmar azonban nem, s a najpjidói vezetés elutasítja a bíróság joghatóságát.

A buddhista többségű Mianmarban a muszlim rohingyákat a kormány a szomszédos Bangladesből érkezett, bengáli illegális bevándorlóknak tekinti. A nyugat-mianmari Arakán államból 2017 augusztus vége óta a muszlim kisebbség mintegy 700 ezer tagja menekült Bangladesbe, mert a mianmari hadsereg "tisztogató akcióba" kezdett rohingya felkelők állítólagos "összehangolt támadását" követően.

Az ENSZ etnikai tisztogatásnak minősítette a történteket, de a mianmari hatóságok visszautasították e vádakat.

Hozzászólások