szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ahhoz, hogy a NATO amerikai segítség nélkül megvédhesse Közép- és Kelet-Európa államait, 357 milliárd dolláros többletkiadás kellene.

Az európai NATO-tagállamok nincsenek felkészülve egy esetleges védelmi háborúra Oroszországgal szemben az Egyesült Államok segítsége nélkül - áll a legnagyobb londoni hadászati-védelmi kutatóintézet friss tanulmányában.

A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének (IISS) elemzése szerint ahhoz, hogy a NATO amerikai segítség nélkül megvédhesse Közép- és Kelet-Európa államait egy esetleges orosz támadástól, mintegy 357 milliárd dolláros (102 ezermilliárd forint) többletkiadásra lenne szükség védelmi téren.

Még ha ez az összeg rendelkezésre állna is, a NATO európai tagországainak hozzávetőleg húsz év kellene a szükséges kapacitások kiépítésére – írta az IISS.

A kutatóintézet szakértői számításaiknál két képzeletbeli feltevésből indultak ki: egyrészt, hogy az Egyesült Államok kilép a NATO-ból, másrészt, hogy a feszültségek Oroszország és az észak-atlanti szövetséghez tartozó Litvánia és Lengyelország között háborúvá fajulnak, s orosz csapatok szállják meg Litvániát és Lengyelország egyes részeit.

„A beruházásnak elegendőnek kell lennie egy európai NATO-csapat felépítéséhez, amely feltehetőleg képes lenne egy korlátozott regionális háborúban hozzávetőleg azonos erővel bíró ellenséggel szemben megtartani a fölényét" - áll a tanulmányban.

Donald Trump amerikai elnök ismételten élesen bírálta a NATO-t, s az elmúlt években kilátásba helyezte Washington kilépését is a szövetségből - jelentette tavaly a The New York Times című amerikai lap Trump munkatársaira hivatkozva. Trump a tavaly júliusban tartott brüsszeli NATO-csúcs előtt bírálta Németországot az Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítéséért, azt hangsúlyozva, hogy ezzel Németország Oroszország "túsza" lesz. Az amerikai elnök emellett a NATO-tagállamok védelmi kiadásainak növelését követelte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fejre állt Stroll a Bahreini Nagydíj második rajtjánál – videó

Fejre állt Stroll a Bahreini Nagydíj második rajtjánál – videó

Tokió 2020: 1,9 milliárd dollárba kerülhet az olimpia halasztása

Tokió 2020: 1,9 milliárd dollárba kerülhet az olimpia halasztása

Milliárdos vagyonon ül Donald Trump, de így is rezeghet a léc alatta

Milliárdos vagyonon ül Donald Trump, de így is rezeghet a léc alatta