szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A péntek délutáni detonációban 13-an sérültek meg.

A francia rendőrség őrizetbe vett két férfit a 13 sebesültet követelő pénteki lyoni robbantással összefüggésben - jelentették be hétfőn a francia hatóságok. 

Az első őrizetbe vételről először Christophe Castaner belügyminiszter adott hírt a Twitteren, de részleteket nem írt az ügyről. A párizsi ügyészség viszont azt is közölte, hogy a feltételezett elkövető egy 24 éves férfi, és Lyonban vették őrizetbe. Rövid időn belül Gérard Collomb lyoni polgármester közölte, hogy egy második férfit is őrizetbe vettek, ezt azután az ügyészség is megerősítette. 

Collomb közlése szerint az egyik gyanúsított egy informatika szakos egyetemi hallgató. "Megkönnyebbülés ez minden lyoni lakosnak. Úgy vélem, az ügy megoldódott. Ha itt egy hálózat volt a háttérben, akkor azt sikerült azonosítani, és bizonyosan fel fogják számolni", mondta a polgármester a BFM televíziónak.

©

Lyon központjában múlt pénteken lépett működésbe egy szerkezet, a gyanú szerint egy csomagba rejtett levélbomba robbant. A sérültek közt egy 8 éves kislány is volt. A rendőrség azonnal lezárta a környező utcákat, és térfigyelő kamerák felvételei alapján vizsgálták a történteket, illetve próbálták beazonosítani az elkövetőt. A rendőrség ezután több fényképet is közzétett az első számú gyanúsítottról a Twitteren, sok szemtanú jelentkezett is a felhívására, közülük többtucatnyit meg is hallgattak.

Rémy Heitz, a terrorizmus elleni küzdelemmel megbízott francia főügyész szombaton azt közölte, hogy az ügyben a nyomozást gyilkossági kísérlet, valamint terrorista szervezkedés és támadás gyanújával indították meg. A robbantással kapcsolatban egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett.

Emmanuel Macron francia elnök, aki más témában tévébeszédet készült mondani, a történtekről értesülve támadásnak nevezte a detonációt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sorozatban törte fel az autókat a Balaton partján két budapesti férfi

Sorozatban törte fel az autókat a Balaton partján két budapesti férfi

Nem véletlenül bízták az Index bedarálását is Mészáros strómanjára

Nem véletlenül bízták az Index bedarálását is Mészáros strómanjára

Biztosan láthatunk magyar játékost is az esti BL-meccsen

Biztosan láthatunk magyar játékost is az esti BL-meccsen