Élő adásban küldte el Putyint melegebb éghajlatra a grúz tévé fenegyereke

Élő adásban küldte el Putyint melegebb éghajlatra a grúz tévé fenegyereke

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Újabb fordulatot vett a hetek tartó grúz-orosz vita, miután az ellenzéki pártokat támogató Rusztavi2 tévéadó műsorvezetője élő adásban szidalmazta durván Vlagyimir Putyin orosz elnököt és családját. A tiráda a grúzoknak sem tetszett, az adón hat órán át nem volt műsor.

Büdös megszállótól kezdve mindennek, még rozmár nemiszervnek is – nem pontosan ezekkel a szavakkal – nevezte Vlagyimir Putyin orosz államfőt a grúz Rusztavi2 tévéállomás fenegyereke Giorgi Gabunia. A szemmel láthatóan túlpörgött műsorvezető Putyin után megemlítette az orosz államfő anyját, majd apját is, s közölte, bízik abban, hogy valamikor a politikus sírján végezheti el nagy dolgát.

A műsorvezető egy nappal az előtt esett neki Putyinnak, hogy életbe lépett az Oroszország és Grúzia közötti polgári légiforgalmat felfüggesztő orosz döntés. A repülési tilalom és az orosz turisták elmaradása becslések szerint évente 300 millió dolláros kárt okozhat a kaukázusi országnak

Putyin azt követően rendelte el a tilalmat, s szólította fel az utazási irodákat a grúziai ajánlatok levételére, hogy Tbilisziben több tízezren vonultak a parlament épülete elé, amikor a moszkvai parlament egyik tagja oroszul mondott beszédet, a parlamentben szidalmazták az orosz politikust, akit végül ki kellett menekíteni a városból. A grúzoknak azért fájt az orosz törvényhozó felszólalása, mert még emlékeznek arra, hogy 2008-ban Dél-Oszétia és Abházia az orosz hadsereg közbeavatkozásának köszönhetően szakadhatott el Grúziától.

Amint Gabunia befejezte a szitkozódást, ki is tört a balhé. Több száz tüntető vonult a Rusztavui2 székháza elé, Mamuka Bahtadze miniszterelnök azt mondta, a műsorvezető olyan provokatőr, aki gusztustalan tettével megpróbálta destabilizálni saját hazáját. Moszkvában is hasonlóan értékelték Gabunia szavait, a külügyminisztérium szerint egy szélsőséges provokatőr akarta aláásni az orosz-grúz kapcsolatokat.

Közben a tbiliszi parlamenti incidens napja óta az ellenzék minden este tüntet, s követeli a belügyminiszter, valamint a titkosszolgálat vezetőjének a lemondását: a hatóságok ugyanis durván, gumilövedékekkel és könnygázzal zavarták szét a tüntetőket, s a rendőrattakban több mint kétszáz ember sebesült meg.

Hozzászólások