A brazil bányaipari óriás felelős a 240 áldozatot követelő gátszakadásért

A brazil bányaipari óriás felelős a 240 áldozatot követelő gátszakadásért

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Egy brazil bíróság kedden megállapította a Vale bányaipari óriásvállalat kártérítési felelősségét a Brumadinho település közelében lévő zagytározó januári végi gátszakadása ügyében. Az eset legkevesebb 240 életet követelt.

Az ügyben a délkelet-brazíliai Minas Gerais állam törvényszékén eljáró Elton Pupo Nogueira bíró konkrét kártérítési összeget ugyanakkor nem állapított meg.

A törvényszéki közlemény szerint "egyelőre nem tudták kizárólag technikai-tudományos feltételek alapján számszerűsíteni" a keletkezett károkat. A kártérítés mértékénél ugyanis a halálos áldozatok számán kívül számításba fogják venni a helyi és regionális környezetben, valamint az érintett térség gazdasági életében keletkezett károkat is.

A brazil igazságügyi minisztérium korábban összesen 11 milliárd reált (mintegy 830 milliárd forint) zárolt a világ legnagyobb vasérckitermelő vállalatának vagyonából a gátszakadás okozta károk megtérítésére. A mostani bírósági döntés fenntartotta a vagyonzárlatot.

A Vale egyelőre nem reagált megkeresésekre.

A Minas Gerais állambeli Brumadinho közelében január 25-én történt katasztrófában 13 millió köbméternyi, bányászati melléktermékekkel teli iszap ömlött ki, amely egy helyi geológus szerint környezet- és egészségkárosító anyagokat is tartalmaz, egyebek között higanyt, kadmiumot és arzént.

Hozzászólások