szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az emberkereskedelemmel és szexuális visszaélésekkel vádolt amerikai milliárdosnak a börtönben kell megvárnia az ítéletet.

Óvadékkal sem szabadulhat az előzetes letartóztatásból Jeffrey Epstein, miután a bíróság elutasította az ügyvédek erre vonatkozó kérelmét – írta a Financial Times.

Az amerikai milliárdos ellen több tucat kiskorú lány sérelmére elkövetett emberkereskedelem és ennek érdekében végrehajtott összeesküvés kétrendbeli bűncselekménye miatt emeltek vádat. A vádirat szerint a 66 éves Epstein 2002 és 2005 között emberkereskedelemmel foglalkozó hálózatot működtetett, amelynek szándékosan kiskorú lányokat, köztük 14 esztendős gyermekeket csalt New York-i lakásába és a floridai Palm Beachen lévő villájába, illetve "közvetített ki", továbbá ő maga is szexuálisan zaklatta őket. Több száz dollárt fizetett áldozatainak, miközben tudatában volt annak is, hogy kiskorúak. Néhányuknak külön fizetett azért, hogy más kislányokat csábítsanak a bűnöző hálózathoz.

A vádemelésre több mint egy évtizeddel azt követően került sor, hogy Epstein ugyanezen ügyben elkerülte a szövetségi vádemelést. 2009-ben ugyanis az enyhébb bűncselekménynek számító prostitúció vádjában kötött vádalkut az egyik floridai ügyészséggel. Akkor 13 hónapos börtönbüntetésre ítélték, amelyet le is töltött, bár kivételezett helyzetben, mert napközben "munkahelyi teendőkre" hivatkozva elhagyhatta a büntetés-végrehajtási intézetet. A vádalkut megtárgyaló ügyészek között volt Alexander Acosta amerikai munkaügyi miniszter, aki a múlt héten lemondott a történtek miatt.

Az óvadéki tárgyalást eredetileg hétfőre tervezték, de azóta újabb két áldozat tett tanúvallomást, ezért a bíró elhalasztotta. Mai ítéletében arra hivatkozva utasította el az óvadék megállapítását, hogy Epstein kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerrel, hatalmas vagyonnal és több útlevéllel rendelkezik, ezért fennáll a szökés és elrejtőzés veszélye. Ráadásul a milliárdost azzal is vádolja a New York-i ügyészség, hogy 350 ezer dollárral próbált meg befolyásolni várható tanúkat.

Epstein ügyvédjei egyébként óvadéknak az üzletember 77 millió dollár értékűre becsült manhattani luxuslakását ajánlották fel, és egyben azt kérték, hogy Epstein a lakásában várhassa ki a bírósági tárgyalást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gulácsiék döntetleneztek

Gulácsiék döntetleneztek

Az Emmi megerősítette, kiszámlázzák a tartozást a TB-adósoknak

Az Emmi megerősítette, kiszámlázzák a tartozást a TB-adósoknak

Jósnőnek adta ki magát két asszony, több százezret csalhattak ki egy nőtől

Jósnőnek adta ki magát két asszony, több százezret csalhattak ki egy nőtől