szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A milliárdos az elkülönített cellájában végzett magával.

Holtan találták szombat reggel a manhattani cellájában Jeffrey Epsteint, az emberkereskedelemmel és szexuális visszaélésekkel vádolt amerikai milliárdos öngyilkos lett - írta az amerikai média. A férfi helyi idő szerint péntek éjjel végzett magával. Epsteint elkülönített zárkában őrizték. A The Washington Post című lap értesülései szerint Epstein felakasztotta magát.

A New York Post emlékeztet rá, hogy a 66 éves Epsteinre két hete sebesülten találtak rá a börtönben, a nyakán találtak sérüléseket. Az eset miatt állandó megfigyelés alatt tartották, hogy megelőzzék esetleges öngyilkossági kísérletét.

Amerikai lapok szerint Epstein korábban is öngyilkossággal próbálkozott, más források viszont azt valószínűsítették, hogy a milliárdost megtámadták. Egyesek azt sem tartották elképzelhetetlennek, hogy Epstein csupán megrendezte az egészet, és így akarta elérni, hogy másik börtönbe szállítsák át.

Az amerikai milliárdos ellen több tucat kiskorú lány sérelmére elkövetett emberkereskedelem és ennek érdekében végrehajtott összeesküvés kétrendbeli bűncselekménye miatt emeltek vádat júliusban.

A vádirat szerint Epstein 2002 és 2005 között emberkereskedelemmel foglalkozó hálózatot működtetett, amelynek szándékosan kiskorú lányokat, köztük 14 esztendős gyermekeket csalt New York-i lakásába és a floridai Palm Beachen lévő villájába, illetve "közvetített ki", továbbá ő maga is szexuálisan zaklatta őket. Több száz dollárt fizetett áldozatainak, miközben tudatában volt annak is, hogy kiskorúak. Néhányuknak külön fizetett azért, hogy más kislányokat csábítsanak a bűnöző hálózathoz.

Epsteint július 6-án, New Jersey-ben a repülőtéren tartóztatták le, amikor magángépével megérkezett Párizsból. Letartóztatása után a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) több mint egy tucatnyi ügynöke kutatta át a lakását. A férfi ügyvédjei később 500 millió dolláros óvadék ellenében védencük házi őrizetbe helyezését kérelmezték, de a bíróság ezt elutasította. Arra hivatkoztak, hogy a milliárdos kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerrel, hatalmas vagyonnal és több útlevéllel rendelkezik, ezért fennáll a szökés és elrejtőzés veszélye.

Epstein korábban együtt bulizott Donald Trumppal, Bill Clintonnal pedig együtt utazgatott.

A milliárdos azt követően lett öngyilkos, hogy a New York-i ügyészi hivatal pénteken mintegy kétezer oldalnyi bírósági dokumentumot hozott nyilvánosságra, s ezekből a többi között kiderült: Epstein egyik áldozata, a jelenleg 33 éves Virginia Robert Giuffré már 2015-ben feljelentést tett szexuális zaklatásért és kényszerítésért Epstein és barátnője, Ghislaine Maxwell - a néhai sajtómágnás Robert Maxwell lánya - ellen. Giuffré azt állította: Epstein és Maxwell a 2000-es évek elején, amikor ő még kiskorú volt, "szexrabszolgaként tartotta fogva" őt.

A nyilvánosságra került tanúvallomás szerint Epstein szexuális szolgáltatásokra kényszerítette Giuffrét két befolyásos demokrata párti politikussal is: Bill Richardsonnal, aki Bill Clinton kabinetjének tagja, majd új-mexikói kormányzó, és Barack Obama kormányzatának is tagja volt, valamint George Mitchell szenátorral, aki Obama közel-keleti ügyekkel foglalkozó különmegbízottja is volt.

Bill Richardson a szóvivője révén tagadta a vádakat, közleményében leszögezte, hogy nem ismeri Virginia Robert Giuffrét, soha nem is találkozott vele.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Amennyiben másvalakiért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!