szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Görögök ezrei - közöttük Alekszisz Ciprasz volt miniszterelnök - vonultak fel Athén központjában vasárnap este ez ezredesek diktatúrája elleni 1973. évi lázadás évfordulóján.

Az évente megrendezett felvonulás gyakran válik a kormány politikája elleni tiltakozássá, akárcsak a korábbi éveknek az évtizedes adósságválságot követő megszorító intézkedései miatt.

Több mint 5000 rendőrt vonultattak fel Athén utcáira, a főtér és környéke felett helikopter körözött a nap folyamán.

Az amerikai nagykövetség épületéhez tartó menet élén az 1973. évi lázadásban részt vett diákok véres zászlaját vitték. A tiltakozók az 1967 és 1974 közötti katonai diktatúra támogatásával vádolják Washingtont.

A felvonuláson a Sziriza baloldali párt több más vezetőjével együtt jelen volt Ciprasz is, aki veszített a júliusi választásokon konzervatív ellenfelével, Kiriakosz Micotakisszal szemben. (Ciprasz egy másik diáklázadásban részt is vett a kilencvenes években, akkor a jelenlegi miniszterelnök apja volt éppen hatalmon.)

Péntek óta számos koszorút helyeztek el az athéni Műszaki Egyetem épületénél, ahol a katonák 1973. november 17-én harckocsikkal hatoltak be az épületbe, legalább huszonnégy ember halálát okozva.

A rendőrség hétfőn összecsapott az egyik neves athéni felsőoktatási intézmény, a Gazdasági és Üzleti Egyetem bezárása miatt tüntető diákokkal. A rendőrség házkutatást tartott az egyetemen erőszakos tiltakozások elleni eszközök után kutatva.

Ez volt az első alkalom, hogy rendőrök és tüntetők egy egyetem épületén belül csaptak össze, amióta a konzervatív kormány augusztusban eltörölte az egyetemi menedékjogot. A diáklázadás után elfogadott törvényt, amelynek értelmében rendőrök nem léphettek be a görög egyetemek területére, a demokrácia visszatérése jelképének tekintették.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!