szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A BBC Panorama és a Sunday Times oknyomozása szerint a kormány szándékosan elhallgatta a brit katonák által elkövetett háborús bűnöket, és nem emeltek vádat azok ellen a katonák ellen, akik például civileket öltek Irakban és Afganisztánban.

A két médium 11 nyomozó állítására és kiszivárogtatott dokumentumokra hivatkozva közölte, hogy brit alakulatok következmények nélküli háborús bűnöket követett el a közel-keleti országokban. A BBC és a Sunday Times forrásai szerint a katonák ellen vádat kellett volna emelni például civilek meggyilkolásáért - közölte a BBC.

A bizonyítékokat a 2003 és 2009 között Irakban elkövetett háborús bűnök kivizsgálására létrehozott szervezettől, az IHAT-tól, illetve az Operation Northmoortól (ez az Agfanisztánban történt visszaéléseket, bűnöket volt hivatott feltárni) szerezték meg. A két szervezet - melyeknek a működését 2017-ben megszüntették - bármilyen ügyet is tárt fel, egy esetben sem lett vádemelés a vége - írják.

Felidézik, hogy a brit kormány a két szervezetet két évvel ezelőtt azt követően zárta be, hogy Phil Shiner ember jogi ügyvédet, aki több mint ezer esetet jelentett az IHAT-nak, eltávolították pozíciójából arra hivatkozva, hogy fixereket fizetett le Irakban, hogy azok klienseket találjanak neki. Ugyanakkor azok, akik korábban az IHAT-nál vagy az Operation Northmoornál folytattak le nyomozásokat, azt mondják, hogy Phil Shiner ügyét a kormány csak ürügyként használta arra, hogy a két szervezet működését lefújják. Az Operation Northmoort ráadásul még azelőtt beszüntették, hogy az 52 visszaéléses esetet, amelyet feltártak, a Királyi Katonai Rendőrség nyomozói elé vihették volna.

Az IHAT egy nyomozója azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy "a védelmi minisztériumnak nem állt szándékában beperelnie a katonákat, ha csak az nem volt nagyon szükségszerű", és nem tudták sehogy sem megoldani, hogy az ügy ne kerüljön bíróság elé.

Az elkövetett és következmények nélkül maradt bűnök lajstroma pedig hosszú: a Különleges Légi Szolgálat egy katonája által elkövetett gyilkosságokat, valamint kínzásokat, meghalt hadifoglyokat és a skót brigád, a Black Watch által a fogva tartottakon elkövetett szexuális visszaéléseket is feltártak az Irakban és Afganisztánban vizsgálódó szervezetek.

A BBC egy konkrét ügyet is felidéz. 2003-ban egy brit katona lelőtt egy iraki rendőrt egy sikátorban. A rendőr belehalt a sérüléseibe. Az esetet a katona parancsnoka, Maj Christopher Suss-Francksen vizsgálta ki, és 24 órán belül arra a megállapításra jutott, hogy a katona önvédelemből terítette földre a rendőrt, mert az iraki férfi lőtt előbb. Maj Christopher Suss-Francksen jelentése szerint az esetet egy másik katona is látta, tehát volt szemtanú, aki igazolni tudja a jogos önvédelmet.

Az IHAT nyomozói ugyanakkor két éven keresztül viszgálódtak az ügyben, kihallgattak 80 katonát és az állítólagos szemtanút is, aki a nyomozóknak viszont épp az ellenkezőjét állította, mint amit Suss-Francksen mondott - mint kiderült, a szemtanú nem is volt a sikátorban az incidenskor. Mint fogalmazott: csak egyetlen lövést hallott, ami így nyilvánvalóan a katonáé volt. Ezt más tanúk is megerősítették az IHAT-nak.

A nyomozók szerint a brit katona ellen vádat kellett volna emelni, ahogy a parancsnokot is be kellett volna perelni, amiért megpróbálta eltussolni az ügyet.

Ugyanakkor a védelmi minisztérium azt nyilatkozta, hogy azok az állítások, melyek szerint a védelmi tárca szándékosan megakadályozta volna a nyomozások lefolytatását vagy magát a vádemeléseket, nem igazak. Ezek a folyamatok és eljárások a védelmi minisztériumtól függetlenül zajlottak le az ügyészségi hatóságon (SPA), külső szakértőket és jogi tanácsadókat bevonva. Ők döntöttek arról, hogy szükségek-e a vádemelések - tették hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány válasza George Clooney interjújára: Soros

A kormány válasza George Clooney interjújára: Soros

Mire számíthat Orbán, hogy Joe Biden lesz az Egyesült Államok elnöke?

Mire számíthat Orbán, hogy Joe Biden lesz az Egyesült Államok elnöke?

Magyar is van Elena Ferrante kedvenc szerzői között

Magyar is van Elena Ferrante kedvenc szerzői között