szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még mindig nem teljes jogú tagok, így nem adhatnak jelöltet a posztra.

Egyetlen jelölt van az Európai Néppárt elnöki posztjára: Donald Tusk, az Európai Tanács eddigi elnöke. A listát az EPP hozta nyilvánossága, eszerint a tíz alelnöki posztra tizenkét jelölt van, azaz csak ketten maradnak majd hoppon a szerdán kezdődő néppárti kongresszuson.

Ennél érdekesebb viszont, hogy mivel a Fidesz néppárti tagsága még mindig fel van függesztve, így nemcsak nem vehetnek részt a zágrábi eseményen, hanem alelnököt sem jelölhetnek.

Ez azért is kellemetlen, mert

2015 óta az Európai Néppárt egyik alelnöke Gál Kinga fideszes képviselő volt.

Ezt a posztot így viszont bukta a magyar kormánypárt.

Korábban az is kiderült, hogy a zágrábi kongresszuson csak a magyarországi helyzetet felmérő néppárti beszámolóját hallgatják meg, a Fidesz tagságáról nem fognak dönteni a küldöttek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!