szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megdőlt kedden a napi melegrekord az ausztrál meteorológiai intézet első becslése alapján. Legalább egy napig még hasonló hőség lesz a kontinensnyi országban.

A napi átlagos maximum-hőmérséklet 40,9 Celsius-fok volt szerte az országban kedden, de a szárazföld belsejében 45 foknál is többet mértek a nap legmelegebb időszakában. Az előző rekord 40,3 fok volt 2013 januárjának egyik napján.

Szerdán várhatóan még nagyobb lesz a hőség Ausztrália középső és déli részén, de azután valószínűleg enyhülés jön.

Kedden a legmelegebb hely a dél-ausztráliai Ceduna volt, ahol 46,5 fok volt a maximum. A következő napokban a legforróbb hely valószínűleg a dél-ausztráliai Oodnadatta lesz, várható 47 fokos napi hőmérséklet-maximumával, illetve a délnyugati Oak Valley, 49 fokkal. Oodnadatta tartja az ország abszolút hőmérsékleti rekordját 50,7 fokkal.

Ausztráliában most olyan meleg van, hogy kocsiban sütik a húst

81 Celsius-fokos hőmérsékleten lehet is.

Közben az ország súlyos szárazsággal küzd – hasonlóval, mint az utóbbi két-három évben –, valamint bozóttüzekkel, amelyek az ország keleti részén kezdődtek az idei nyáron, de már pusztítanak a nyugati részen is. A tűzvész megtizedelte a koalapopulációt is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Pokoli meleg van Ausztráliában

Nyugat-Ausztráliában már a harmadik napja negyven Celsius-fokos hőmérséklet uralkodik, miközben a térség legnépesebb települése és fővárosa, Perth környékén tovább terjednek a bozóttüzek - közölték vasárnap a hatóságok.

Szabálytalanságot gyanítanak, a GVH vizsgálatot indított Gődény videói miatt

Szabálytalanságot gyanítanak, a GVH vizsgálatot indított Gődény videói miatt

Kapitulálni vagy ragaszkodni a tisztességhez? Rudolf Péter első rendezése a Vígben

Kapitulálni vagy ragaszkodni a tisztességhez? Rudolf Péter első rendezése a Vígben

700 kilométeres dugó alakult ki Párizs körül – videó

700 kilométeres dugó alakult ki Párizs körül – videó