Irán felmondja az atomalkut

Irán felmondja az atomalkut

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vezetés így (is) reagált az Egyesült Államok által Kasszem Szulejmani ellen elkövetett merényletére.

Az iráni vezetés bejelentette, hogy mostantól egyetlen megkötést sem vesznek figyelembe, melyet a 2015-ös atomalku tartalmazott, beleértve az urándúsítás mértékének szabályozását, illetve hogy milyen anyagoknak lehet birtokában az ország és ott milyen fejlesztések történhetnek, írja a BBC. A portál cikke, amelyet a 444.hu szemlézett, megjegyzi, hogy a lépés egyértelműen az Egyesült Államok által Kasszem Szulejmani ellen elkövetett merényletre adott válasz.

Irán az elmúlt években egyoldalúan már fokozatosan feszegette a korábbi megállapodás határait, miután Donald Trump vezetésével az Egyesült Államok már 2018-ban kilépett a Barack Obama elnök által megkötött megállapodásból, amelyet az európai hatalmak próbálták egybentartani.

Irán tavaly májusban jelentette be, hogy növelni fogja a dúsított uránium termelését, azóta már nagyobb mennyiséggel rendelkeztek, mint amit a megállapodás lehetővé tett a számukra.

Az iráni vezetés augusztusban közölte, hogy az urándúsítás eddigi 3,67 százalékos koncentrációját feljebb emeli 5 százalékra, ami még mindig messze van a fegyverekhez használt, 90 százalék feletti koncentrációtól.

Hozzászólások