Madárinfluenzával fertőzött csirkék pusztultak el Szlovákiában

Madárinfluenzával fertőzött csirkék pusztultak el Szlovákiában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A betegség ezen altípusát korábban Lengyelországban mutatták ki.

Szlovákiában is megjelent a madárinfluenza, jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák Regionális Állategészségügyi és Élelmiszeripari Felügyelet (RPVS) közlésére után.

A beszámoló szerint a betegség egy nyitrai járásban lévő település kistenyésztőjének csirkeállományában bukkant fel. Az illetékes felügyelet szerint az elpusztult állatok valószínűleg vadon élő szárnyasoktól fertőződtek meg. A betegséget azt követően azonosították, hogy egy kistenyésztő bejelentette: 22 darabos állományából 3 állat elpusztult.

A kórokozó jelenlétét csütörtökön mutatta ki egy madárinfluenza vizsgálatra szakosodott zólyomi laboratórium, amelynek megállapítása szerint a madárinfluenza erősen fertőző H5N8 altípusáról van szó, ugyanarról, amit már Lengyelországban is kimutattak.

A madárinfluenzával fertőzött és elpusztult egyedeket megsemmisítették, a tenyészetet fertőtlenítették - közölte az RPVS. A fertőzés 3 kilométeres körzetében a betegség további terjedését megelőző intézkedéseket írtak elő, tízkilométeres körzetben pedig megfigyeléseket rendelt el.

Az esettel összefüggésben a szlovák agrártárca rendkívüli óvatosságra intette a tenyésztőket és felszólította őket: tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy a tenyészeteikben élő baromfik lehetőleg ne kerüljenek kontaktusba vadon élő szárnyasokkal. December végén a Nébih is figyelmeztette a magyar baromfitartókat, hogy gondoskodjanak a telepek járványvédemi zártságáról, mivel Magyarországon továbbra is veszélyt jelent a madárinfluenza. A hatóság akkor szintén azt közölte, hogy vírus terjesztésében elsődleges szerepe a vándorló vadmadaraknak van.

Ugyancsak fokozott óvatosságra intett a szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ), amely internetes oldalán arról tájékoztatott, hogy bár a madárinfluenza ezen altípusa esetében nagyon alacsony az esély arra, hogy az emberre is átterjedjen, ennek lehetőségét teljesen nem lehet kizárni.

Nyitóképünk illusztráció.

Hozzászólások