szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az osztrák kancellár több tárca vezetőjével egyeztetett a koronavírus európai terjedése miatt. Hangsúlyozta: fontos, hogy minden eshetőségre fel kell készülni.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Sebastian Kurz arról beszélt, nem zárható ki, hogy az eddig „érintetlen” európai országokban, így Ausztriában is lesznek koronavírussal fertőzöttek, és erre jól fel kell készülni. Emlékeztetett arra, hogy az utóbbi hetekben több országban jelentősen nőtt a fertőzöttek száma.

Ausztriában 189 fertőzésgyanús esetet észleltek, de a vizsgálatok során kiderült, hogy valamennyien negatívak. Nem szabad azonban abból kiindulni, hogy ez mindig így lesz – tette hozzá.

Az orvosok január 25-e óta kötelesek jelenteni az esetleges megbetegedéseket, a válságstáb pedig új intézkedéseket kezdeményezett. A belügyminisztérium és az egészségügyi minisztérium naponta köteles tájékoztatni a kancellárt és a nyilvánosságot a fejleményekről. A kormány pedig a jövőben szorosabban együttműködik a szövetségi tartományokkal és a településekkel is, így a helyi vezetőkkel csütörtökön vitatják meg a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos teendőket.

A kancellár információs kampányt hirdetett, amelynek célja, hogy felvilágosítsák a lakosságot a tudnivalókról, illetve a lehetséges védekezésről. A Külügyminisztérium utazási figyelmeztetést ad ki a fertőzés által érintett területekre, országokra. A közeljövőben szorosabban együttműködnek majd más európai, illetve a szomszédos országokkal; erre egyebek mellett azért is szükség van, hogy az esetleges fertőzésgyanús esetek észlelésekor a határátkelőknél azonnal megszüntethessék az átkelést.

Így védekezik Magyarország a koronavírus-járvány ellen

Az operatív törzs 28 pontos akciótervének célja megakadályozni egy esetleges járvány terjedését.

A néppárti Karl Nehammer belügyminiszter arról tájékoztatott, hogy a Bécs-Schwechati Nemzetközi Repülőtéren egészségügyi vizsgálatnak vetik alá a Kínából érkező repülőgépek utasait; a rendőrséget pedig felkészítették arra, hogy intézkedjenek, ha fertőzésgyanús esetet észlelnek.

Közben a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Norbert Hofer azt követeli, hogy korlátozzák a forgalmat azokból az országokból, ahol már történtek megbetegedések.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!