szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Több nemzetközi médium is közzétette azt a felvételt, amelyen az látható, hogy a görög parti őrség tagjai lövéseket adnak le egy menedékkérőkkel teli gumicsónak irányába.

A felvételen, amelyet többek között a BBC, a Sky News és a La Repubblica is lehozott, az látható, hogyan próbál visszafordítani a török partok felé egy menedékkérőkkel teli felfújható csónakot a görög parti őrség. Az állítólag hétfőn, Kos szigetének közelében készült videó tanúsága szerint az egyenruhások a csónak irányába lőttek, póznákkal lökdösték az oldalát és ütötték a benne ülőket, valamint jóval nagyobb hajójukkal többször nagy sebességgel elhajtottak mellette.

A lapok szerint nem világos, hogy mi történt a csónakkal és az utasaival.

Egy gyerek azonban megfulladt, amikor egy hasonló csónak felborult a török és a görög partok között. A görög parti őrség közlése szerint a csónakban, amelyet egy török járőrhajó kísért, 46 ember ült, és szándékosan borították fel, amikor görög vizekre ért. A vízbe esetteket kiemelték. Köztük volt két gyerek is, akik közül az egyik életét nem tudták megmenteni.

A BBC egy másik felvételt is bemutatott, amin az látható, hogyan fogadták a menedékkérőket, amikor partot értek Leszboszon. Dühös helybeliek azt kiabálták az érkezőknek, hogy menjenek vissza.

Hétfő este Süleyman Soylu török belügyminiszter a Twitteren azt közölte, hogy Törökország nyugati határainak csütörtök éjszakai megnyitása óta 117 ezer 677 migráns hagyta el az országot az Európai Unió irányába.

Az elsősorban érintett görög hatóságok ugyanakkor cáfolták a török adatokat, mondván az időközben megerősített határvédelemnek köszönhetően a tízezresre duzzadt migránstömegből csak nagyon kevesen tudják átlépni ténylegesen a határt, és aki megteszi, azt is őrizetbe veszik vagy visszaküldik.

Csőbe húzta az Európai Uniót Erdogan a menekültekkel

Több tízezer menekült torlódott fel a török-görög határon: a törökök már átengedték őket, a görögök viszont nem engedik őket tovább, így lényegében a két ország között ragadtak. Gyors megoldás nem várható, az EU a hétre hívta össze a külügyminiszterek tanácsát, az Európai Tanács vezetője kedden látogat a határhoz.

Soylu szavaira hivatkozva a török sajtó hétfőn arról számolt be, hogy a belügyminiszter mindenekelőtt emberhez méltó és a vonatkozó jogi szövegeknek megfelelő viselkedésre szólította fel a görög hatóságokat. Hangsúlyozta: Törökország soha nem járt el olyan embertelen módon, mint ahogy a görög hatóságok a török Edirne város közelében húzódó határnál, amikor paprikasprayt vetettek be a menekültstátuszt kérelmezők ellen.

Ugyancsak hétfőn este Sztéliosz Pecasz görög kormányszóvivő tagadta Recep Tayyip Erdogan török elnök korábbi állítását, miszerint görög katonák megöltek két migránst, és súlyosan megsebesítettek egy harmadikat. Pecasz a kijelentést szándékos és goromba félretájékoztatásnak, hamis hírnek nevezte, és állította, hogy nem lőttek éles lőszerrel illegális bevándorlókra a görög határvédelmi alakulatok a görög–török határon,

A görög biztonsági erők könnygáz, gumilövedékek és vízágyúk bevetésével akadályozták meg a nap folyamán, hogy az illegális bevándorlók bejussanak az országba.

A kasztanieszi szárazföldi határátkelőknél összecsaptak a migránsok és a hatóságok, és a görög rendőrség Leszbosz szigetén is könnygázt vetett be a túlzsúfolt móriai menekültügyi központban uralkodó embertelen állapotok ellen tüntető migránsokkal szemben. Az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó fotóriportere szerint a tiltakozók válaszul különböző tárgyakat hajigáltak a rendőrökre.

Törökország február 28-án jelentette be, hogy "ezentúl nem áll módjában megállítani a Szíriából Európába tartó menekülteket". A török nyilatkozat hátterében az állhat, hogy Ankara a korábbinál nagyobb segítséget vár NATO-partnereitől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sok autós rosszul járhat a kgfb-díjak felülvizsgálatával

Sok autós rosszul járhat a kgfb-díjak felülvizsgálatával

7-es erősségű földrengés rázta meg az Égei-tengert, többen meghaltak

7-es erősségű földrengés rázta meg az Égei-tengert, többen meghaltak

Szemrevaló koreai riválist kapott a BMW X3

Szemrevaló koreai riválist kapott a BMW X3