szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kedd estétől tilos minden százfősnél nagyobb nyilvános rendezvény megtartása.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Valamennyi iskolában és egyetemen tanítási szünetet rendelt el a cseh kormány a koronavírus-járvány miatt – jelentette be Andrej Babis miniszterelnök kedden délelőtt. Azt is közölte, hogy betiltják az összes 100 főnél nagyobb tömeget megmozgató rendezvényt az országban. Ez komoly szigorítás, eddig ugyanis csak az 5 ezer fősnél nagyobb események megtartását nem engedélyezték.

A nem állami egyetemek és főiskolák saját hatáskörükben dönthetnek az oktatás felfüggesztéséről. A prágai műszaki egyetemen már hétfő óta szünetel az oktatás.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint az új típusú koronavírussal megfertőződöttek száma 40-re emelkedett. Laboratóriumi vizsgálatokat nagyjából 1200 embernél végeztek, míg több mint kétezren karanténban vannak a saját otthonukban. A prágai Na Bulovce kórházat időközben elhagyta az első nyolc gyógyult páciens, de mindnyájan házi karanténban maradnak.

A hatóságok különösen veszélyesnek tartják egy prágai taxisofőr esetét, akinél nem sikerült megállapítani, hogyan fertőződött meg.

Roman Prymula helyettes egészségügyi miniszter szerint ez az eset azt jelzi, hogy a fertőzés már a csehországi lakosság körében is kezd terjedni.

"A rendkívüli intézkedésekre azért van szükség, hogy még idejében megakadályozzuk a járvány terjedését" – jelentette ki Adam Vojtech.

A cseh hatóságok az ausztriai és németországi határátkelőkön hétfőtől szúrópróbaszerűen ellenőrzik az érkezőket. Az első nap nagyjából 36 ezer autót állítottak meg, negyven kocsi utasait pedig alaposabb vizsgálatnak vetettek alá. Fertőzés gyanújával hat embert küldtek laboratóriumi vizsgálatra és előzetes karanténba.

A cseh kórházakban és nyugdíjasotthonokban kedd reggeltől már látogatási tilalom van. Múlt hét óta szünetel a légi közlekedés Prága, valamint az olasz, a kínai és a dél-koreai repülőterek között.

Csehországban jelenleg 40 koronavírussal fertőzött ember van, a vírust március 1-jén mutatták ki először.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tiborcz István cége vette meg az egykori Fonográf-klubot

Tiborcz István cége vette meg az egykori Fonográf-klubot

Hogyan takarhatom ki az otthonom a Google Street View-n?

Hogyan takarhatom ki az otthonom a Google Street View-n?

11,3 millió forintos csúcs Suzuki Vitara tűnt fel a színen

11,3 millió forintos csúcs Suzuki Vitara tűnt fel a színen