szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hogy felgyorsítsák a kutatásokat.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

32 500 önkéntest toborzott 140 országból a 1 Day Sooner nevű szervezet, hogy vállalják a koronavírussal való megfertőződést. A szervezet és támogatói szerint így lehetséges felgyorsítani a védőoltással kapcsolatos kutatásokat.

Májusban a hvg.hu is beszámoltunk a 1 Day Sooner projektjéről, akkor azonban még „csak” 16 000 ember állt rendelkezésükre. Mára ez a szám a duplájára nőtt, megfertőzésük pedig hamarosan elkezdődhet. Az önkéntesek a cég szerint a fiatal, húszas éveik elején járó korosztályból kerülnek ki, azt állítják, hogy rájuk a vírus alacsony veszélyt jelent, a társadalom egészének viszont óriási hasznot hozhat.

A projektet 15 Nobel-díjas kutató is támogatja.

Az oxfordi vakcinajelölt, amit a kísérletben megfertőzött embereken akarnak kipróbálni már a klinikai vizsgálatok korai szakaszában van, és különlegesen ígéretesnek számít. A Daily Telegraph szerint a megfertőzött betegek vérében nem csak antitestek, hanem úgynevezett T-sejtek is termelődnek, amelyek felismerik és elpusztítják az abnormális vagy fertőzött sejteket. Egyelőre azonban erről az oltóanyagról sem tudni, hogy garantál-e hosszú távú védelmet.

Ha ez sikeres, megvan a koronavírus elleni védőoltás: az utolsó tesztnél jár egy ígéretes vakcina

Az amerikai Moderna által gyártott oltóanyagot július 27-én 30 ezer önkéntesen próbálják majd ki, hogy végérvényesen kiderüljön, legyőzi-e a koronavírust. A tömeges tesztelés fázisa a vakcinafejlesztés egyik utolsó állomása, és csak olyan szer juthat el ebbe a fázisba, amely korábban minden próbán jónak bizonyult.

(BBC, MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elszámolta magát a kormány az influenzavakcinával, és már nincs is honnan rendelni

Elszámolta magát a kormány az influenzavakcinával, és már nincs is honnan rendelni

Marabu FékNyúz: Gender? Tender!

Marabu FékNyúz: Gender? Tender!

Global Times: Fagyasztott élelmiszerekkel is terjedhet a koronavírus

Global Times: Fagyasztott élelmiszerekkel is terjedhet a koronavírus