Jól összeveszett Lukasenko az oroszokkal – de miért?

Jól összeveszett Lukasenko az oroszokkal – de miért?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Számtalan kérdőjel övezi a Fehéroroszország és Oroszország kapcsolatait mélypontra süllyesztő Minszk környéki tömeges letartóztatást. Míg nem sokan hiszik el a hivatalos magyarázatot, amely szerint az őrizetbe vett 33 orosz állampolgár terrorcselekményt akart végrehajtani a fehéroroszországi elnökválasztás előtti napokban, azt mindenképpen érdekes lenni tudni, mit kerestek az orosz zsoldosok a fehéroroszországi szanatóriumban.

 „Az orosz férfiak azzal keltették fel maguk iránt a hatóságok érdeklődését, hogy katonákhoz hasonló ruhát viseltek, és az orosz turistáktól eltérően nem ittak alkoholt” – írták a fehérorosz lapok, amelyek arról is beszámoltak, hogy Alekszandr Lukasenko államfő arról beszélt, legalább kétszáz orosz fegyveres érkezett az országba, hogy megzavarja az augusztus 9-ei elnökválasztást.

Egy orosz oknyomozó újságíró, Gyenyisz Korotkov szerint bizonyítható, hogy az őrizetbe vettek több mint fele valóban zsoldos, és az orosz fegyvereseket külföldre kiközvetítő Wagner csoport alkalmazásában állnak. Az újságíró a Novaja Gazeta című lapban megjelent cikkében azt írta, hogy a titkos forrásokból származó adatai szerint a lefogottak egy része Ukrajnában, illetve Szíriában harcol a Wagner csoport katonájaként.

A hivatalos orosz magyarázat szerint az őrizetbe vett orosz állampolgárok azért szálltak meg Fehéroroszországban, mert lekésték az őket egy meg nem nevezett harmadik országba szállító repülőgépet. Oroszországban ugyan a törvények tiltják a zsoldostevékenységet, a hatóságok a jelek szerint szemet hunynak a katonai titkosszolgálat egyik volt tisztje, Dmitrij Utkin vezetése alatt álló Wagner csoport működése fölött.

Bár valóban úgy tűnik, hogy az őrizetbe vett oroszok zsoldosok, Fehéroroszországban sokan nem hiszik el a hivatalos minszki magyarázatot, és úgy vélik Lukasenko azért állt elő ezzel a magyarázattal, mert arra készül, hogy elhalassza a megméretést. Az 1994 óta hatalmon lévő politikus népszerűsége ugyanis csökkenőben van, s valószínűleg attól tart, ha el is csalja a választást, a voksolás után minden korábbinál komolyabb tüntetések törhetnek ki a volt szovjet tagköztártsaságban. 

Moszkva és Minszk korábban szoros szövetségben volt egymással, ám a viszony elhidegült az után, hogy Lukasenko nem volt hajlandó beleegyezni abba, hogy elmélyítsék a két ország együttműködését, és a létrejövő szövetségi állam élére Vlagyimir Putyin jelenlegi orosz államfő kerüljön. Ez ugyanis lehetővé tette volna, hogy az orosz alkotmány elegánsnak aligha nevezhető módosítása nélkül is hatalomban maradjon Putyin elnök.