szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az intézkedésben részt vevő három rendőr közül csak egy ellen emeltek vádat, gondatlan veszélyeztetés miatt. A bejelentés utáni tüntetés alatt meglőttek két rendőrt.

Black Lives Matter
Hónapok óta folynak a zavargások az USA-ban és több más országban az elharapózott rendőri brutalitás és az intézményes rasszizmus miatt. Az afroamerikaiakkal való egyenlő bánásmódért küzdő radikális mozgalom, a Black Lives Matter égisze alatt zajló tüntetések azt követően erősödtek fel, hogy amerikai rendőrök intézkedés közben megöltek több, fegyvertelen afroamerikait. A legfrissebb fejleményeket cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Egyetlen amerikai rendőr ellen vádat emeltek, két másik ellen pedig ejtették azt Breonna Taylor afroamerikai ápolónő ügyében, akit házkutatás során lőttek agyon a Kentucky-beli Louisville-ben – jelentette be az állam főállamügyésze, Daniel Cameron. A vádesküdtszék Brett Hankison nyomozót vette vád alá, míg két kollégája, Jonathan Mattingly őrnagy és Myles Cosgrove nyomozó ellen nem történt vádemelés.

A 26 éves, fegyvertelen Taylorra március közepén, otthonában lőttek rá többször is a rendőrök. A három, civil ruhás rendőr kábítószert keresve, házkutatási paranccsal érkezett a lakásba éjjel. A korábbi, ám most cáfolt hírek szerint a házkutatás egy speciális és vitatott módját választották: kopogtatás nélkül rúgták be az ajtót. A nő barátja saját fegyverével tüzet nyitott, amikor felriadt. Azonnal visszalőttek.

Breonna Taylort hat lövés érte, a helyszínen meghalt.

Cameron a vizsgálati eredményeket idézve azt mondta, hogy a három rendőr nem betört a lakásba, hanem kopogott az ajtón, és hangosan jelezte érkezését. Az ajtót csak az után törték be, hogy nem érkezett válasz. Elsőként a jelentés szerint Mattingly lépett be, akire Taylor barátja rálőtt, megsebesítve a rendőrt. Erre válaszolt lövésekkel a többi rendőr is.

A főállamügyész szerint nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy Brett Hankison fegyvere végzett Taylorral.

Nem gyilkosság, gondatlan veszélyeztetés a vád

Az államügyész szerint a vizsgálat igazolta a rendőrök azon állítását, miszerint a kentuckyi törvények értelmében jogosan használták a fegyverüket.

Hankinson ellen sem gyilkosság, hanem gondatlan veszélyeztetés a vád.

Bár Taylor márciusban halt meg, ügye csak májusban kapott országos nyilvánosságot az Egyesült Államokban, azt követően, hogy Minneapolisban rendőri intézkedés közben meghalt az afroamerikai George Floyd.

Júniusban Louisville rendőrsége elbocsátotta Hankisont, a másik két rendőrt pedig adminisztratív munkakörbe helyezte. Taylor családja pert indított, a demokrata párti polgármester, Greg Fischer szeptemberben bejelentette, hogy a város 12 millió dolláros kártérítést fizet a családnak. Közben gyilkossági kísérlet miatt vádat emeltek Taylor barátja, Kenneth Walker ellen.

Daniel Cameron sajtótájékoztatója után a Taylor család ügyvédje, Ben Crump – aki George Floyd családját is képviseli – szintén sajtókonferenciát tartott, amelyen felháborítónak és sértőnek nevezte, hogy csak egyetlen rendőr ellen emeltek vádat.

Két rendőrt meglőttek az éjjel

A bejelentés után újabb demonstráció kezdődött Louisville-ben a rendőri erőszak ellen. Fischer polgármester három napig tartó, este kilenc órától kezdődő kijárási tilalmat rendelt el a városban, de ez nem volt elég ahhoz, hogy otthon tartsa a felháborodott embereket. Sok ezren vonultak az utcára, a demonstráció nagyrészt békésen zajlott.

Két rendőrre ugyanakkor rálőttek az éjjel, mindketten megsebesültek. Robert Schroeder, a város ügyvezető rendőrfőnöke közölte: kórházban vannak, állapotuk nem életveszélyes. A rendőrök elleni támadás egyik gyanúsítottját őrizetbe vették, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megindította a vizsgálatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy Iván László Sport

Hét lövés, amely megbénította az amerikai sportéletet

Szinte napra pontosan négy évvel azután, hogy az NFL-irányító Colin Kaepernick nem állt fel a himnuszhoz, az amerikai sportvilág együttes erővel küzd a rasszizmus ellen. A Black Lives Matter mozgalmat újra feltüzelte a Jacob Blake-et ért rendőri túlkapás, ami most könnyen a fő bajnokságok végéhez vezető bojkottot indíthat el.

Az SZFE oktatói semmisnek tekintik az egyetem kiürítését előíró rendelkezést

Az SZFE oktatói semmisnek tekintik az egyetem kiürítését előíró rendelkezést

Bár kicsi az esély rá, de a fagyasztott élelmiszerek csomagolásán is megél és fertőzhet a koronavírus

Bár kicsi az esély rá, de a fagyasztott élelmiszerek csomagolásán is megél és fertőzhet a koronavírus

Keleti zászló, nyugati szél – Drótvágó sorozat, 4. rész.

Keleti zászló, nyugati szél – Drótvágó sorozat, 4. rész.