szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az OPCW a német kormány kérésére vett mintát az orosz ellenzéki vezetőtől.

A novicsok idegmérgek családjához tartozó anyagot mutattak ki Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőtől vett vér- és vizeletmintákban - közölte kedden a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW), amely szerint a mintákban kimutatott biomarkerek "hasonló strukturális jellemzőkkel bírnak, mint a novicsok-csoporthoz tartozó mérgező vegyszerek".

Az 1997-es vegyifegyver-tilalmi egyezmény betartatására létrehozott szervezet megállapításai megerősítik a német hadsereg (Bundeswehr) vegyifegyverekre szakosodott kutatóintézetének korábbi vizsgálati eredményeit.

Az OPCW egyébként a német kormány kérésére vett mintákat Navalnijtól.

Semmi kétség, hogy novicsok idegmérget használtak Alekszej Navalnij megmérgezéséhez"

- írta Nagy-Britannia delegációja az OPCW Twitter-oldalán.

Alekszej Navalnij, Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legismertebb bírálója augusztus 20-án rosszul lett és kómába esett a Tomszk–Moszkva repülőjáraton. A repülőgép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, ahol Navalnijt kezelni kezdték, majd augusztus 22-én hozzátartozói kérésére a berlini Charité klinikára szállították át, itt kiderült, hogy megmérgezték. Szeptember 23-án engedték ki a kórházból, az orvosai szerint teljesen fel fog épülni. Navalnij a héten már interjút is adott, két órán át beszélgetett egy orosz blogerrel. Az ellenzéki politikus elmondta, hogy sokkal jobban érzi magát, bár a keze továbbra is remeg, és fizikoterápiára is járnia kell.

Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynököt és lányát 2018-ban az angliai Salisbury-ben szintén a szovjet időkből származó novicsokkal mérgezték meg. Az OPCW tagállamai tavaly állapodtak meg abban, hogy tiltólistára helyezik a novicsok típusú idegmérgeket. A tilalom négy hónapja lépett hatályba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Matolcsy: Veszít, aki csak az 1 százalék, sőt a 0,1 százalék érdekét nézi

Matolcsy: Veszít, aki csak az 1 százalék, sőt a 0,1 százalék érdekét nézi

Hibrid Golden Globe ide vagy oda, a káprázatos szettek idén sem maradtak el

Hibrid Golden Globe ide vagy oda, a káprázatos szettek idén sem maradtak el

Már több mint 20 millió adag koronavírus-oltást adtak be a britek

Már több mint 20 millió adag koronavírus-oltást adtak be a britek