Ausztriában és Görögországban is szigorítások lépnek életbe

Ausztriában és Görögországban is szigorítások lépnek életbe

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ausztriában keddtől betiltanak minden rendezvényt, bezárnak a színházak, a múzeumok és a hotelek, a vendéglátóhelyek pedig csak kiszállítást vállalhatnak.

Éjszakai kijárási tilalmat léptetnek életbe Ausztriába,  este 8 és reggel 6 között csak meghatározott esetekben - például munkába járás, sportolás vagy kutyasétáltatás miatt - hagyhatják el lakhelyüket az osztrákok, jelentette be Sebastian Kurz kancellár. A profi sportok kivételével betiltanak minden rendezvényt, bezárnak a színházak, a múzeumok, az uszodák a konditermek és hotelek, a vendéglátóhelyek pedig csak kiszállítást vállalhatnak. A veszteségek 80 százalékát az állam megtéríti. Személyes találkozókra legfeljebb két háztartás tagjai között kerülhet sor.


Az iskolák és az óvodák továbbra is nyitva maradhatnak, de a felső tagozatosok és a felsőfokú oktatási intézmények tanulói áttérnek a digitális oktatásra.
Az üzletek korlátozások nélkül nyitva tarthatnak, és a személyes szolgáltatást nyújtók - fodrászok, kozmetikusok - is folytathatják munkájukat. Ugyanakkor 10 négyzetméterre csak egy vendég juthat.


Kurz az esetek robbanásszerű növekedésével indokolta a szigorításokat. Megjegyezte: az intézkedéseket decemberben enyhíthetik. Ausztriában 104 925 fertőzöttje és 1109 halálos áldozata van a koronavírusnak.


Görögország szombaton általános éjszakai kijárási tilalmat jelentett be a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében. Kiriákosz Micotakisz miniszterelnök elmondta: az új intézkedések a fertőzések emelkedéséért felelős két fő területet, a szórakoztatóipart és a közlekedést célozzák. A kijárási tilalom kedden lép életbe, és éjféltől hajnali 5-ig lesz érvényben. Ugyanaznap országszerte kötelezővé válik a maszk viselése. Az erősen fertőzött területeken vaz éttermeknek és a szórakozóhelyeknek be kell zárniuk, valamint nem tarthatják meg a kulturális és sporteseményeket. Az egyetemek digitális tanrendre térnek át, és a kormány igyekszik lehetővé tenni, hogy dolgozóinak 50 százaléka otthonról végezhesse munkáját. A korlátozások legalább egy hónapig maradnak érvényben. Görögországban pénteken 1690-nel nőtt a fertőzöttek száma. Az országban 37 196 fertőzöttje és 620 halálos áldozata van a koronavírusnak.


Eközben az Egyesült Államokban, Németországban, Lengyelországban és Belgiumban is rekordot döntött a napi új esetek száma.
Az Egyesült Államokban pénteken bejelentették, hogy 24 óra alatt 100 233 új fertőzöttet regisztráltak, ami világrekord. A magas esetszám azt jelenti, hogy az Egyesült Államokban másodpercenként több mint egy új fertőzöttet jelentenek.