szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az elmúlt 24 órában több mint 37 ezer új fertőzöttet találtak Olaszországban, a gócpont most is Lombardia.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Este tíztől reggel ötig tartó kijárási tilalom lép életbe egész Olaszországban péntektől. Az MTI tudósítása szerint Róma utcáin a kijárási tilalom előtti utolsó órákban a szokásosnál is nagyobb volt a járműforgalom. Az utcákon kis csoportokban beszélgettek az emberek, és az üzletek az utolsó pillanatig fogadták a vevőket.

Este tíz órától kizárólag engedéllyel lehet utcára menni munkavégzés vagy más nyomós indok miatt. Az éjszakai korlátozás december 3-ig tart.

Az éjszakai kijárási tilalom mellett péntektől életbe lépett az ország járványveszélyesség szerinti beosztása:

a legmagasabb fokozatú, úgynevezett vörös zónákban (Lombardia, Piemont, Valle d'Aosta és Calabria tartomány) a napközbeni mozgás is korlátozott, leállt a vendéglátás és a kereskedelem is.

Az alacsonyabb fokozatú térségekben, például a sárga színnel jelölt fővárosban napközben szabad a mozgás, egyedül a vendéglátást állítják le este hatkor, ezen kívül bezárták a mozikat, színházakat és múzeumokat is.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter azt mondta, nem volt más lehetőség a járványgörbe megfékezésére, "szigorú korlátozások nélkül az egészségügyi rendszer nem bírja el a terhelést".

Milánóban megteltek a kórházak, a koronavírusos betegeket elkezdték más lombardiai városokba áthelyezni. Az enyhe fokozatú osztályba sorolt Nápoly polgármestere, Luigi De Magistris szerint a városban az egészségügyi helyzet ellenőrizhetetlenné vált.

Egy nap alatt 37 809 új beteget szűrtek az előző napi 34 505 után. Az utóbbi három nap alatt a napi esetszám majdnem nyolcezerrel emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma túllépte a 472 ezret, több mint 24 ezren vannak kórházban, 2515-en intenzíven. Egy nap alatt 446 beteg halt meg, így a halottak száma elérte a 40 638-t.

A gócpont Lombardiában egy nap alatt majdnem tízezer új beteget szűrtek, ennek közel felét Milánóban és térségében. Második helyen Piemont áll napi 4878 új beteggel.

Egyre több politikus, sportoló és más közismert személy hozza nyilvánosságra, hogy pozitív lett, közöttük a római polgármester Virgina Raggi és Roberto Mancini az olasz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szarajevó, a felszabadult, de elveszett város

Szarajevó, a felszabadult, de elveszett város

Halálra csípett egy kockamedúza egy fiatalt Ausztráliában

Halálra csípett egy kockamedúza egy fiatalt Ausztráliában

Republikon: stagnál a Fidesz, erősödik a Jobbik

Republikon: stagnál a Fidesz, erősödik a Jobbik