szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az európai országok nem éltek a nyári hónapok kínálta lehetőséggel, a korlátozásokat pedig túl hamar oldották fel.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

2021 elején harmadik járványhullámra lehet számítani Európában, ha a kontinens kormányai megismétlik nyáron elkövetett hibájukat – mondta svájci lapoknak David Nabarro, a WHO koronavírussal foglalkozó különleges követe.

Nabarro szerint az európai országok elmulasztották kiépíteni a szükséges infrastruktúrát a nyári hónapok során, miután sikerült megfékezniük a járvány első hullámát. Ugyanez fog történni, ha újra elmulasztják a járvány kezeléséhez szükséges infrastruktúra kiépítését.

Nabarro külön kiemelte Svájcot, amely (ellentétben a szomszédos országokkal) nem záratta be sípályáit, mindössze annyit írtak elő, hogy a sífelvonókon maszkot kell viselni. A szakember szerint az országban hamarosan magasra emelkedhet a betegek és a halottak száma.

Koronavírus: 111 újabb halott

618 ember van lélegeztetőgépen, 7218-an kórházban.

Nabarro elismerően szólt az ázsiai országok, például Dél-Korea járványkezeléséről, ezekben az országokban ugyanis folyamatosan alacsony az esetek száma. A szakember szerint ennek egyik oka, hogy a lakosság komolyan veszi a vírust, az emberek tartják a távolságot egymástól, maszkot hordanak, rendszeresen fertőtlenítik a kezüket és a gyakran érintett felületeket. Az ázsiai országokban a betegeket izolálják, a veszélyeztetett csoportokat pedig védik.

A szakember szerint a sikeres ázsiai járványkezelés szempontjából kulcsfontosságú volt, hogy nem szüntették meg túl korán a korlátozó intézkedéseket – azzal várni kell, amíg az esetszám alacsony lesz, és alacsonyan marad. „Európa válasza befejezetlen volt” – mondta Nabarro.

(Reuters)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Élménybomba az új Ferrari, de sem közútra, sem versenyekre nem való

Élménybomba az új Ferrari, de sem közútra, sem versenyekre nem való

Varga Mihály: Jövő májustól lehet gyorsabban feloldani a korlátozásokat

Varga Mihály: Jövő májustól lehet gyorsabban feloldani a korlátozásokat

Öt évet kapott a csepeli buszon verekedő utas

Öt évet kapott a csepeli buszon verekedő utas