szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az oltóanyagot elsőként 73 személy kapja majd meg a vajdasági városban.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A kínai vakcinával kezdik beoltani a lakosságot szerdán a vajdasági Óbecsén – írja a Szabad Magyar Szó. A koronavírus elleni védőoltást azok kapják meg – idézi a szerb nyelvű Becsei Mozaikot –, akik az eUprava oldalon jelezték, hogy szeretnék azt felvenni.

A terv szerint szerdán összesen 73 személy kapja majd meg a kínai vakcinát. Többségük 72 évesnél idősebb.

A kínai oltóanyagot – amiből hamarosan 1 millió dózis érkezhet Magyarországra – komoly bizalmatlanság övezi. Van, aki az elavult technológiája miatt kritizálja azt, de többen tartják problémának, hogy nagyon kevés megbízható információ áll rendelkezésre az oltóanyagokkal kapcsolatban. Ellentmondásos hírek jelennek meg arról is, hogy a Sinopharm védőoltás beadható-e az időseknek. Orbán Viktor miniszterelnök kifejezetten az idős, krónikus beteg embereknek szánhatja a vakcinát, ám Kínában a 60 év alattiakat oltják velük, és a klinikai tesztek is a 18–59 éves korosztályra vonatkozóan készültek el. Szijjártó Péter külgazdasági miniszter szerint ettől függetlenül Kínában is engedélyezték az oltást a 60 évesnél idősebbek számára.

A Euronews közel-keleti irodájának vezetője, Daleen Hassan azonban beadatta magának a Sinopharm oltását, ő ezt nyilatkozta a tapasztalatairól:

Az első nap semmilyen mellékhatás nem volt, leszámítva a szúrás helyét a karomon. Másnap délután fáradtság tört rám.

Hassan szerint az oltóponton arra figyelmeztették, hányingerre, hányásra, hasfájásra, lázra és levertségre is számíthat mellékhatásként. Ő viszont a fáradtságot követően nem tapasztalt semmi rendkívülit. A vakcinát az Egyesült Arab Emírségekben is adják az idősebb korosztálynak. Hassan erről azt mondta, nem hallott arról, hogy tömeges megbetegedés, vagy haláleset lett volna az ottani idősek körében az oltás miatt.

Most kell a kormánynak kínai vakcináról meggyőzni az embereket

Fordulóponthoz érkezett a kormány: eddig a vakcinaregisztrációt reklámozta, most viszont le kell küzdenie a kínai oltás iránti ellenszenvet is. Kínából ugyanis a miniszterelnök szavai alapján nagy tömegben érkezhet oltás, ami elég a 60 év feletti krónikus betegek számára. A kormányzat eddig jellemzően a regisztrációról győzködte az embereket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rakétákkal támadták a bagdadi amerikai nagykövetséget

Rakétákkal támadták a bagdadi amerikai nagykövetséget

Szeretettel Pozsonyból: A Covid-disznó sem attól hízik, hogy mérik

Szeretettel Pozsonyból: A Covid-disznó sem attól hízik, hogy mérik

Hiába a republikánus többség, nem őrzi Trump örökségét az amerikai legfelsőbb bíróság

Hiába a republikánus többség, nem őrzi Trump örökségét az amerikai legfelsőbb bíróság