szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Koronavírus esetén nem tartja jó ötletnek, hogy elölt kórokozót juttatnak a szervezetbe.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy nagyon kevés megbízható információ áll rendelkezésre a kínai oltóanyagokkal kapcsolatban

- mondta Duda Ernő virológus, a Szegedi Tudományegyetem professzora az ATV Híradójának.

A Sinopharm vakcina (amellyel az elölt kórokozót juttatják a szervezetbe) "egy első generációs védőoltás, ami azt jelenti, hogy olyan, mint egy fekete-fehér televízió. Nyilván a lapos, színes tévék korában nem feltétlenül kell fekete fehér televíziót használni."

Duda szerint  ezt a technológiát már régóta használják az orvostudományban, ám okozhat olyan problémákat, amelyeket az mRNS alapú oltóanyag (mint a Pfizer vagy a Moderna) nem.

"Ennek a vírusnak az esetében tudjuk azt, hogy a természetes fertőzés olyan folyamatokat indít el, pl. vérrögök keletkezése, amelyet a vírus egyes fehérjéi váltanak ki. Tehát nem biztos hogy szerencsés, hogy az egész vírust és nem annak csak egy alkatrészét juttatjuk be a szervezetbe."

Azt azonban hangsúlyozta, ez egy lehetőség, és nem azt jelenti, hogy biztos kárt okoz. A szakértő hozzátette, a kínaiak elsősorban a harmadik világ országait, Afrikát és Dél-Amerikát szeretnék olcsón és nagy mennyiségben vakcinákkal ellátni.

Duda Ernő beszélt arról is, a kínai vakcinák klinikai teszteléséről nem jelentek meg részletek a nemzetközi folyóiratokban.

Az OGYÉI szakemberei Pekingben vizsgálják a Sinopharm vakcináját, Lukács Ferenc főosztályvezető szerint mindent megnéztek, amit akartak. Kínában a 18-59 éves korosztályt oltják a vakcinával, a Reuters a kínai állami médiára hivatkozva pár napja arról írt, az idősebbekre és fiatalabbakra vonatkoz klinikai teszteknél nincs elég adat. A magyar kormány a héten jelentette be, lényegében megállapodott a gyártóval, Orbán Viktor miniszterelnök pedig sürgette a magyar hatóságot, hogy mielőbb engedélyezze az oltást. Orbán a pénteki rádióinterjúban arról beszélt, a 60 évnél idősebb krónikus betegek oltása következik itthon, számukra elég is lehet a kínai vakcina.

Menczer Tamás külügyi államtitkár mindenesetre azt mondta, mostanra az összes európai ország Kínában állhat sorban vakcináért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
3D-nyomtatással tuningolt 900 lóerős McLaren érkezett

3D-nyomtatással tuningolt 900 lóerős McLaren érkezett

Halva született csecsemőknek lett pozitív a koronavírustesztjük Izraelben

Halva született csecsemőknek lett pozitív a koronavírustesztjük Izraelben

És akkor egy Boeing 727-es tűnt fel a körforgalomban – videó

És akkor egy Boeing 727-es tűnt fel a körforgalomban – videó